Bács-Kiskun

2 órája

Húszéves évfordulóját ünnepelte az egészségügyi kamara – galériával

Húszéves a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezete. Ennek keretében rendeztek megemlékezést és adtak át elismeréseket Kecskeméten.

Barta Zsolt

Húsz éve, 2004. szeptember 7-én alakult meg az egészségügyi kamara, a dolgozók érdekképviseletének vármegyei szervezete. Akkor 1890 tag alapította, ma már 6964 egészségügyi dolgozót képvisel a szervezet. Kecskeméten a Kelemen László Kamaraszínházban tartottak jubileumi megemlékezést szombat délelőtt. 

egészségügyi kamara , évforduló, Bács-Kiskun
Elismeréseket is átadtak az egészségügyi kamara évfordulóján
Fotó: Barta Zsolt

A rendezvényen Csík Júlia vármegyei elnök köszöntötte a meghívottakat és felidézte az elmúlt éveket. – A szakma már évekkel ezelőtt a munkakörülmények és a fizetések javítását kérte, a kérés változatlanul fennáll – hangsúlyozta. Beszéde során szó esett arról is, hogy a szervezet segíti a tagság továbbképzését, a szakmai versenyeken minden évben jól szerepelnek. Az idén az országos második helyet érte el a vármegye csapata. 

Az egybegyűlteket köszöntötte Engert Jakabné, Kecskemét alpolgármestere, aki felbecsülhetetlen értékűnek nevezte a gyógyítók munkáját. Hangsúlyozta, hogy a születéstől az elmúlásig a dolgozók ott vannak az emberek mellett és segítenek amiben csak tudnak. 

Dr. Mák Kornél, a vármegyei önkormányzat alelnöke köszöntője során megjegyezte, hogy jól ismeri a problémákat, mert szabad idejében ő is mentőzik, mint ápoló segíti a mentősök munkáját. A megjelenteket köszöntötte dr. Hirdi Henriett, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a kamarai rendszer idehaza mintegy másfél száz évre tekint vissza. Az egészségügyi szervezet tagjai elkötelezett magasan képzett emberek. 

Az orvosi kamara megyei szervezetének az elnöke, dr. Berényi Tivadar arról is beszélt, hogy az ő szakmai fejlődésében jelentős szerepe van a szakdolgozóknak. Megígérte, hogy a két szervezet együtt fog működni a jövőben. 

A rendezvényen a 20 éves évforduló tiszteletére „ Megyéért” díjban részesült Bertáné Szemerédi Erika, Csanádiné Tamás Melinda, Csontos Marianna, dr. Baloghné Dévai Katalin, dr. Nagy Andrásné, Haszáné Tupcsia Szilvia, Hornyák Szilvia, Katona Lujza, Kristóf Zoltán, Lakos Istvánné, Magyariné Tóth Erika, Molnár Bakos Szandra, Oláh Annamária, Pálinkás Brigitta, Pap-Szekeres Anita, Pásztor Henrietta, Szabóné Pencz Gyöngyi, Szécsényi Hajnalka, Szilvási Szélpál Anita, Vidéki-Nagy Renáta.  Semmelweis-díjat vett át Herczeg Xénia, Vassné Kálmán Kinga Emese és Faragó Ferencné.

Többen hagyják ott a pályát, mint amennyien belépnek 

A baon.hu kérdésére Csík Júlia vármegyei elnök elmondta, hogy a kamara kötelező tagsággal rendelkezik, az ünnepségre célzottan hívták meg a tagokat, akik hoztak magukkal egy-egy személyt. A kamara a kórházi dolgozókon, gyógyszertári asszisztenseken, a fekvőbeteg ellátókig bezárólag a gyógyító hivatás egészét felöleli. Most húsz személynek adták a „ Megyéért” díjat azoknak akik kimagasló kamarai munkát végeztek. Évente általában tízen kapnak ilyen elismerést. A szervezet kiemelt tevékenységének tartja a fiatalok megszólítását. Sajnos nagyon kevesen választják a továbbtanulás során az egészségügyi hivatást. Ráadásul miután végeznek sokan nem a szakmában helyezkednek el. Mint mondta, ma jóval többen mennek nyugdíjba vagy hagyják el a pályát, mint amennyien elhelyezkednek ugyanott. Szellemileg, fizikailag nagyon megterhelő az egészségügyi hivatás, óriási áldozatot követel ez a családok részéről. Gyakori eset, hogy a nők miután férjhez mentek, vagy szültek már nem térnek vissza a gyógyító szakterületre. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában