KNPI

2 órája

Félmillió forintos ugartyúkok gyülekeznek Bács-Kiskunban

Ősszel jellemző több pusztai madárfaj vonulása. Az ugartyúkok is gyülekeznek, Kunszentmiklós környékén már 70 egyedet figyeltek meg a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai. Az ugartyúk természetvédelmi értéke 500 ezer forint.

Vizi Zalán

Az ugartyúk (Burhinus oedicnemus) a szinte kopár, rövid füves területeken, a szikes pusztákon és azok környezetében lévő szántóterületeken fordul elő. Magyarországon a Dunától keletre, az Alföldön él. A legerősebb állomány a Felső-Kiskunságban található, de van ismert költése a Csepeli- és a Solti-síkon, a Tisza-völgy egyes területein, a Hortobágyon és a Tiszántúl egyes részein is. Ahhoz, hogy az alacsony egyedszámú ugartyúkok biztonságban legyenek, fontos, a legeltetéses állattartás. Legelő állatok híján ugyanis ezek az élőhelyek elszegényednek – írja a knp.hu.

Bács-Kiskun, ugartyúk, knpi
Gyülekező ugartyúkok a Felső-Kiskunságban
Fotó: Kocsán Gábor / Forrás: knp.hu

Ha kell, „láthatatlanná” tud válni

Az ugartyúknak hosszú lába, csőre és szeme citromsárga, tollazata földszínű. A szürkés-barnás árnyalat kiváló arra, hogy elrejtőzzön, ám gyakran előfordul, hogy veszély esetén nem lapul le, hanem egyszerűen csak mozdulatlanná válik, így szinte láthatatlan más ragadozók állatok számára. Ebből fakadóan nehéz megállapítani a pontos egyedszámot, ám a sötétben hallható jellegzetes hangja sokszor fényt derít jelenlétére. Egyik legjelentősebb hazai állománya (30-40 pár) a Felső-Kiskunságban található.

Érdekesség, hogy az ugartyúkot bagolyfejűnek is szokták csúfolni, ugyanis feje és szeme a testéhez képest nagyon nagy. Étrendje főként rovarokból, gyíkokból áll, de kis rágcsálókat is meg tud fogni. Az afrikai telelőterületükről március-áprilisban érkeznek meg. Az akár október végéig elhúzódó vonulás előtti gyülekezésük általában szeptemberben kezdődik – tudatta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága.

Az ugartyúk igen értékes madár

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság beszámolójából kiderül, az ugartyúk hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft. Egyedszáma mégis drasztikusan csökken. Az élőhelyi átalakulások és az intenzív mezőgazdasági művelés mellett a ragadozók károkozása is jelentős lehet. A Felső-Kiskunságban a túzok és a rákosi vipera védelme érdekében a KNPI munkatársai és hivatásos vadászok ragadozógazdálkodást folytatnak, ami kedvezően hat az ugartyúkok költési sikerére is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában