Kecskemét

2024.09.09. 17:50

Svájci kürtösökkel indult el az új tanév a Neumann János Egyetemen – galériával, videóval

A Svájci Napok programsorozathoz kapcsolódóan tartotta meg Tanévnyitó Ünnepi Szenátusi Ülését a kecskeméti Neumann János Egyetem hétfő délután. A különleges eseményt Alpesi Kürtösök nyitották meg, ahol csaknem 2000 elsőéves hallgató tette le az egyetemi esküt a CAMPUS nagyelőadójában.

Horváth Péter

Dr. Fülöp Tamás rektor a kürtösök játéka után tartott köszöntőbeszédében üdvözölte a CAMPUS nagyelőadóját teljesen megtöltő elsőéves hallgatókat, gratulálva sikeres felvételijükhöz. A rektor kiemelte: ebben az évben 1 985 hallgató nyert felvételt a kecskeméti Neumann János Egyetemre. A GAMF Műszaki és Informatikai Karon 1269, a Gazdaságtudományi Karon 472, a Kertészeti és Vidékfejlesztési Karon pedig 254 hallgató lett az egyetem új polgára. Kiemelte, hogy egy olyan közösség részévé váltak, mely a tudást, a kitartást, az emberközpontúságot, a segítőkészséget, az összetartozást, a humanizmust és a jószándékú tenni akarást tűzte zászlajára, majd az egyetemi évek jelentőségéről, személyiségre és életre gyakorolt pozitív hatásáról szólt a rektor. 

tanévnyitó, Neumann János Egyetem, Kecskemét,
Megnyitották az új tanévet a Neumann János Egyetemen
Fotó: Bús Csaba

Fülöp Tamás szavaival arra ösztönözte az elsőéveseket, hogy kapcsolódjanak be az egyetem közösségi életébe és vegyék ki részüket a tudományos kutatásokból, és arra biztatott, hogy a város életét is ismerjék meg, váljanak részesévé, majd megnyitotta a 2024/25-ös akadémiai évet.

Soha ennyi diák nem kezdte még meg a tanévet

Dr. Fekete Gábor önkormányzati képviselő, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke is üdvözölte a gólyákat, melyben kiemelte, hogy a Neumann János Egyetem az ország egyik legjobb alkalmazott tudományok egyeteme. Emlékeztetett, hogy az utóbbi évek nehézségei, illetve a kor kihívásai, mint például a digitális átállás, feladták a leckét az egyetemnek, mely névadójához méltóan az összefogással és innovációval kiválóan válaszolt ezekre. Ennek meg is lett az eredménye: soha ennyi diák nem kezdte még meg a tanévet, mint most, és ezt Magyarország legmodernebb campusán. Fekete Gábor elmondta: cél a legjobb eredmények elérése a tudomány és az innováció terén. Mint fogalmazott, ehhez minden adott, kiváló szakemberek, erős vállalati kapcsolatok, modern infrastruktúra, Kecskemét városa, valamint a tehetséges, elkötelezett, sikerre éhes hallgatók – mondta el a képviselő, és külön üdvözölte a gólyákat.

A köszöntők után az elsőévesek eskütétele következett Segesvári Benedek hallgató vezetésével.

Elismerés a nyugalmazott oktatónak

A tanévnyitón dr. Pintér Istvánnak, az egyetem nyugalmazott oktatójának átadták az Oktatói Szolgálati Emlékérem elismerést, amit Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter adományozott a díjazottnak.

Az évnyitó zárásaként Jean-François Paroz, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövete és Jasmina Opardija tudományos tanácsadó bemutatta a Svájci Államszövetség kulturális és gazdasági innovációit a Svájci Titok című előadásban.

A CAMPUS aulájában kiállítóként megjelent a Svájci Államszövetség, valamint a programsorozathoz és az egyetemhez kapcsolódó partnercégek, az intézmény jelentősebb szervezeti egységei.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában