Beruházás

3 órája

Csávolyon is megoldódik a szennyvízelvezetés problémája – galériával

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében történő, 6,091 milliárd forintos, Felsőszentivánt is érintő beruházás kezdődött Csávolyon az EuroAszfalt Kft. kivitelezésében. A Csávolyi agglomeráció szennyvízelvezetése és -tisztítása című projekt részleteit Csala Józsefné, Csávoly polgármestere ismertette.

Márton Anna

A településvezető hangsúlyozta, hogy a közüzemi szennyvízelvezetés, csatornázás Magyarországon viszonylag későn, a 19. század végén kezdett csak kialakulni. Ehhez a lendületet, sok más európai országhoz hasonlóan, a járványok okozta pusztítás adta.

szennyvízelvezetés, csatornázás, beruházás
Csávolyon is megoldódik a szennyvízelvezetés problémája
Fotó: Márton Anna

Megemlítette Svédország példáját, ahol szinte a kezdetektől úgy gondolták, hogy az elhasznált vizet újra kell hasznosítani. Az építési engedélyeket csak akkor adták ki, ha a tervek tartalmazták a házi víztisztítást és az újrahasznosítást. Egyetemei évei után Csala Józsefné ezt személyesen is megnézhette egy farmon Svédországban. Mint azt hangsúlyozta: a hazai csatornázás fejlődése a kétezres évek elején kapott nagyobb lendületet, az évtized végére megduplázódott az 1990-es 41 százalékos csatornázott lakások száma. 

A szennyvízelvezetést biztosító rendszer két települést szolgál ki

– Mindig öröm, ha egy projekt meg tud valósulni olyan kis településeken, mint Csávoly és Felsőszentiván. Még nagyobb öröm, amikor egy olyan pályázat kivitelezési folyamatáról tudunk beszámolni, ami védi környezetünket és száz százalékban támogatott – fogalmazott a polgármester. A beruházás a társadalmi, gazdasági, környezetvédelmi igényekre reagálva a szennyvízkezelés megvalósítását tűzte ki célul a településen. A kiépülő szennyvízcsatorna-rendszer a települések teljes lakossága számára biztosít megoldást a szennyvíz kezelésére, egy közös szennyvíztisztító telepen.

A két településen élőknek csak a saját udvarukon belül kell a csövek lefektetését és rákötését megoldani. Ez a költség majd a lakosságot terheli. A munkálatok várhatóan október 26-ig tartanak.

Az eseményen elhangzott: Csávoly településen 11568 méter gerincvezetéket, 782 darab házi bekötést fektettek le, amihez 8394 méter bekötővezeték tartozik, ezen felül 4305 méter szennyvíznyomó és 1280 méter vízvezeték készült. Ez a vízvezeték látja el a szennyvíztisztító telepet használati és ivóvízzel. Központi szennyvíz-átemelő 15 darab készült összesen, ebből 7 darab valósult meg Csávolyon.

Az ingatlantulajdonosok együttműködésére lesz szükség

Az összegyűjtött szennyvíz a vég-átemelőkön keresztül kerül az elkészült szennyvíztisztító telepre. A telep kapacitása 340 köbméter naponta. A tisztított vizet a telep mellett megvalósuló nyárfás szikkasztó mezőn kerül szikkasztják el.

Csütörtökön már hírt adtunk róla, hogy a szennyvízelvezető rendszer elkészült, a településeken befejező munkák folynak. A szikkasztó kivitelezési munkái várhatóan 2025 márciusig befejeződnek. Ezt követően indítják a teljes rendszer próbaüzemét. A próbaüzem indításához szükséges szennyvíz-mennyiséget az ingatlanok rákötése fogja biztosítani, ezért kérik a lakosságot, hogy lehetőség szerint még ebben az évben építésre alkalmas időjárási viszonyai mellett építsék ki az ingatlan határain belüli vezeték rendszert, hogy kiértesítés után a legkisebb munkával tudják a hálózatra kötni az ingatlant.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában