Ponty- és amurfogó verseny

2024.09.11. 17:00

Szeliden elstartolt a háromnapos non-stop országos horgászverseny – galériával

A kora őszi, kitűnő időjárás ellenére komoly kihívás elé néz az a 77 horgász alkotta 29 csapat, amelyek még időben beneveztek a hatodik alkalommal megrendezett háromnapos országos szelidi ponty- és amurfogó versenybe.

Zsiga Ferenc

A csütörtökön 13 órakor induló és 15-én, vasárnap 12 órakor záródó non-stop versengés résztvevőinek várhatóan az elemekkel is fel kell venniük a küzdelmet, ugyanis a térségben péntektől tartós esőzések várhatók. Mindez aligha jelent vigaszt annak a további húsz csapatnak, amelynek tagjait a szervezők elegendő biztonságos horgászhely híján nem tudtak fogadni az 5 kilométer hosszú, 150-200 méter széles, 3-4 méter mély, megközelítően 80 hektár vízfelületű tavon.

horgászverseny, Szelidi-tó, Dunapataj
Szeliden elstartolt a háromnapos non-stop országos horgászverseny
Fotó: Zsiga Ferenc

Az M Baits cég, a Dunapataji Horgászegyesület, cégek és magánszemélyek által támogatott horgászverseny résztvevői reggel 8 órától gyülekeztek a szelidi Holdfény Campingben, hogy a kitűnő reggeli, majd az ünnepélyes megnyitó, a horgászhelyek kisorsolása után kivethessék horgaikat. 

A horgászverseny résztvevőit elsőként Dusnoki Csaba köszöntötte. Dunapataj nagyközség polgármestere örömét fejezte ki, hogy a szeledi horgászverseny országos hírét és népszerűségét immár a túljelentkezők magas száma is igazolja. A településvezető szerint a sok ismerős arc arra utal, hogy a szelidi verseny nem csak a közös szenvedélyről, a horgászatról szól, hanem komoly közösségépítő erővel bír.
– Györgye László főszervező és barátai töretlen lelkesedésének és kitartó munkájának köszönhetően minden évben ősszel és tavasszal megrendezzük a szelidi országos horgászversenyt, amelyet már idén januárban elkezdtek szervezni. Ehhez a Dunapataji Horgászegyesület mindennemű segítséget megadott és a jövőben is megad. Györgye László jelezte, hogy nem szeretnék a nevezési díjat tovább emelni, így ezúttal is a tavalyi háromnapos horgászjegy árát kértük a versenyzőktől, akiknek semmilyen további plusz költséggel nem kell számolniuk. Az egyesület a máshol honos pénzdíjas versenyzéstől elzárkózik, a verseny meghirdetésével elsősorban a sportbarátságra helyezi a hangsúlyt. Az egyesület a bevételt teljes egészében haltelepítésre fordítja. A versenyt a hagyományoknak megfelelően most is komoly haltelepítés előzte meg; 3100 kg ponty, ebből közel ezer kg mennyiségben, 5-8 kilós példányok kerültek a tóba. Ilyen nagy testű halakat még egyetlen verseny előtt nem telepítettünk, így mindez a fogási átlagokban is megmutatkozhat majd – mondta a verseny megnyitóján Csókás András, a Dunapataji Horgászegyesület elnöke. 

Györgye László arra is felhívta a figyelmet, hogy idén a 10 kg felett kifogott pontyok és amurok esetében a versenysúly duplázódik.  A főszervező bemutatta a versenybírókat: Müller Attila, Szabó László halőrök és Lódri Péter látják el ezt a feladatot.

– Bármikor, ha éjjel két órakor is, a 8 kiló felett kifogott halakat azonnal jelezni kell, hogy azok mihamarabb és minél kíméletesebben kerüljenek vissza a tóba – hívta fel a figyelmet a főszervező. Mint megtudtuk, az egyes csapatok a verseny pillanatnyi állásáról folyamatosan tájékozódhatnak az erre létrehozott weboldalon; amint egy-egy halat regisztrálnak a versenybírók, az szinte azonnal az elektronikus felületen is megjelenik majd. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában