Bács-Kiskun

2024.09.02. 18:00

Rendkívüli támogatást kaphatnak az önkormányzatok a működőképesség megőrzésére

Eddig több mint 72,5 millió forint rendkívüli önkormányzati támogatást ítélt oda ebben az évben két ütemben, kilenc Bács-Kiskun vármegyei településnek Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter a ki nem fizetett számlák rendezésére.

Pozsgai Ákos

A közigazgatási és területfejlesztési miniszter, illetve a pénzügyminiszter még év elején hirdetett meg pályázatot önkormányzatok rendkívüli támogatására. A pályázat célja az önkormányzatok működőképességének megőrzésére vagy egyéb, a feladataik ellátását veszélyeztető helyzet elhárítására.

Bács-Kiskun, támogatás, pályázat
A több mint 3,5 millió forint támogatói döntésről szóló okiratot Bányai Gábor kormánybiztos adta át Rozsnyai Attila, Kisszállás polgármesterének.
Forrás: Bányai Gábor Facebook-oldala

A pályázatot az év során folyamatosan, de legkésőbb 2024. október 15-éig – illetve előre nem látható esemény bekövetkezése esetén azt követően november 10-ig– lehet benyújtani, legfeljebb három alkalommal. A döntéshozatal legkésőbbi határideje 2024. december 11. Vissza nem térítendő és visszatérítendő költségvetési támogatás is pályázható, felhasználásuk meghatározott célhoz vagy feladathoz köthető a közigazgatási és területfejlesztési miniszter és a pénzügyminiszter együttes döntése alapján, a vonatkozó rendelet azonban számos célt kizár a támogathatóak közül, köztük például a fejlesztésből, felújításból, állagmegóvásból, karbantartásból eredő fizetési kötelezettségek fedezését is – derült ki az előterjesztésből.

A települési önkormányzatok az alábbi jogcímeken jogosultak támogatási igényt benyújtani: közüzemi díjtartozásra, élelmiszer beszállítók felé fennálló tartozásokra, bérjellegű kifizetésekhez kapcsolódó tartozásokra, beszámoló alapján az önkormányzat által kimutatott / Magyar Államkincstár által megállapított fizetési kötelezettségre, jogerős, végrehajtható bírósági ítélet alapján az önkormányzatot terhelő fizetési kötelezettségre, helyi iparűzési adó visszafizetésre, egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó tartozásokra, egyéb tartozásokra.

Az önkormányzatok rendkívüli támogatásáról szóló első ütemben még június elején döntött Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter arról, hogy Bács-Kiskunból Bácsalmás 6.787.250.-, Bátya 736.760.-, Bugac 31.839.320.-, Csikéria 1.150.513.-, Homokmégy 5.627.060.-, Kalocsa 47.726.146.-, Madaras 1.002.702.-, Öregcsertő 337.399.-, Tataháza 3.929.723.- forint rendkívüli önkormányzati támogatást kap.

A döntés második üteme augusztus elején történt, amikor Drágszél 688.329.-, Kisszállás 3.501.227.-, Mátételke 1.822.038.- forintot kapott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában