Ünnepség

2024.09.10. 11:23

Petőfi tiszteletére állítottak szobrot Kunszentmiklóson

Újabb köztéri alkotással gyarapodott Kunszentmiklós. Vargáné Győrfi Erzsébet karcagi keramikus népi iparművész alkotását – amit a költő Megy a juhász szamáron című verse ihletett – a XXIX. Szentmiklósi Napok keretében avatták fel a hétvégén.

Gulyás Sándor

Petőfi Sándor ezer szállal kötődik Kunszentmiklóshoz. Számos alkalommal járt a Felső-Kiskunság fővárosában, látogatásairól két vers is árulkodik, itt írta a Megy a juhász szamáron és a Búcsú Kunszentmiklóstól című költeményeit. Ennek apropóján született meg a szoborállítás gondolata. 

Kunszentmiklós, szobor, ünnepség, Petőfi
Petőfi tiszteletére állítottak szobrot Kunszentmiklóson
Fotó: 7TV

– A vers keletkezéséhez számos legenda fűződik. A legközismertebb helyi „igaztörténet” Bankós Károly személyéhez kapcsolódik. A kunszentmiklósi jogász baráti kapcsolatot ápolt a költővel. Egyik alkalommal vele sétált az Epreskert felé. Békésen pipázgattak, beszélgettek, amikor a Bakér „három likú” nagyhídján megpillantották a szembe szamaragoló juhászlegényt. Petőfi még ott, helyben papírt, írószerszámot ragadott, és a híd korlátjára téve a papírt rögtönözte a verset. A köztéri alkotás az egykori helyszínen kapott helyet, a hídrészletre került a juhászt ábrázoló szobor – mondta el érdeklődésünkre Vassné Kelemen Ágnes alpolgármester.

Kunszentmiklós, szobor, ünnepség, Petőfi
Vargáné Győrfi Erzsébet karcagi keramikus népi iparművész alkotását a XXIX. Szentmiklósi Napok keretében avatták fel.
Fotó: 7TV

Az avatóünnepségen Bődi Szabolcs emeritus polgármester mondott beszédet, a Megy a juhász szamáron című verset Tábori Ferenc, a kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola tanulója szavalta el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában