Baja

2024.09.02. 16:17

Zsigó Róbert: az ország második legnépszerűbb képzése a pedagógusképzés – galériával, videóval

Tanévnyitó ünnepséget tartott a bajai Eötvös József Főiskola a Dr. Pósta Sándor Sportcsarnokban hétfő délelőtt. Az eseményen az egykori hallgatóknak jubileumi díszoklevelet adtak át.

Márton Anna

Az esemény az elnökség – dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya rektor, Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Bakonyiné dr. Kovács Bea, általános rektorhelyettes és Dr. Paska Mihály, kancellár – bevonulásával kezdődött. A tanévnyitón köszöntötték az első évfolyamos hallgatókat, a főiskola egykori hallgatóit, a díszdiplomásokat, hozzátartozókat, oktatókat.

Baja, EJF, tanévnyitó
Az ország második legnépszerűbb képzése a pedagógusképzés.
Fotó: Márton Anna

Dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya rektor tanévnyitó beszédet mondott és megnyitotta a 2024/2025-ös tanévet. A rektor hangsúlyozta, hogy az idei tanévben is minden alapszakon, nappali és levelező tagozaton köszönthet elsőéves hallgatókat: így tanító, óvodapedagógus (német és horvát nemzetiségi szakirányokon is), csecsemő- és kisgyermeknevelő, valamint gazdálkodási és menedzsment alapszakon, illetve felsőoktatási szakképzésen is. 

A pedagógusképzésre idén is sokan jelentkeztek

– A tavalyi kiemelkedően sikeres felvételi eljárás után újabb örvendetes eredmény, hogy az előző tanévhez képest a felvett elsőéves hallgatók száma tovább nőtt, 422 főről 469 főre, akiknek 78 százaléka folytatja tanulmányait a pedagógusképzésben – fogalmazott dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya.

A rektor köszöntötte a díszdiplomás kollégáit is. Mint mondta, mindig szívet melengető érzés látni az intézmény egykori hallgatóit, a ma már nyugdíjas pedagógusokat. – A díszdiplomások pályája, a tantermekben eltöltött több évtizedes odaadó munkásságuk a pedagógushallgatók számára olyan példa, amely útmutató lehet ezen szépségekkel és örömökkel teli, de egyben igen nehéz hivatáshoz – mondta.

Sok változáson ment keresztük a felsőoktatás

Zsigó Róbert miniszterhelyettes köszöntötte a felsőfokú oktatásba belépő elsőéves hallgatókat, gratulált a sikeres felvételi eredményükhöz. Biztosította őket, hogy egy igazán nagy jelentőségű és izgalmas út előtt állnak. A miniszterhelyettes beszédében kiemelte: a felsőoktatás az elmúlt években sok változáson ment keresztül. A 2024/25-ös tanévben az elsőéves hallgatók már megtapasztalhatták az új intézmény- és hallgatóközpontú felvételi rendszert.

– Az intézményi felvételi pontoknak köszönhetően a főiskolának több autonómiája lett, hogy kiválassza a növendékeit, valamint önök is nagyobb teret kaptak az eltervezett karrierjüknek, útjuknak megfelelő intézmény kiválasztásában – mondta Zsigó Róbert. 

Az eseményen elhangzott, hogy az idei felvételi eljárás során 120 ezren jelentkeztek felsőoktatásba, ebből 90 ezer hallgató nyert felvételt az általuk megjelölt intézmény valamelyikébe. Zsigó Róbert szerint ez azt igazolja, hogy sikeresek a felsőoktatás versenyképessé és vonzóvá tételére tett törekvések. – Mára a gazdálkodási és menedzsment fókuszú szak után az ország második legnépszerűbb képzése a pedagógusképzés lett, amely köszönhetően annak is, hogy kedvezőbb körülmények között tervezhetik a pedagógusjelöltek a jövőjüket, köszönhetően az elmúlt időszakban megtörtént béremeléseknek – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Az elsőéves hallgatókat a hagyományok szerint az Eötvös József Főiskola rektora ünnepélyes kézfogással köszöntötte, ezzel a főiskola polgárává fogadta őket. 

Díszokleveleket is átadtak a tanévnyitó ünnepségen

A bajai főiskola ápolja azt a hagyományt, hogy volt hallgatóinak jubileumi díszoklevelet állít ki. Arany oklevelet az 50, gyémánt oklevelet a 60, vas oklevelet a 65, rubin oklevelet a 70, gránit oklevelet a 75 éve végzett pedagógusok vehettek át.

Dr. Kanizsai Mária főiskolai tanár köszöntötte a díszdiplomás pedagógusokat, ezt követően átadták a jubileumi okleveleket és az emlékplaketteket. 

A ünnepség a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjak és a rektori dicséretek átadásával zárult. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában