Kecskemét

2024.09.09. 13:16

Repülős múltjáról is mesélt a 95 éves Laci bácsi – galériával

95. születésnapján köszöntötték hétfőn Mészáros László volt repülőtisztet kecskeméti otthonában.

Sebestyén Hajnalka

Kecskeméti otthonában feleségével, Erzsikével együtt fogadta a vendégeket a 95esztendős Mészáros László. Az ünnepelt nagyon jól tartja magát, teljes szellemi frissességgel éli mindennapjait.

Mészáros László, születésnap, köszöntés
Mészáros László volt repülőtiszt születésnapján feleségével, Erzsikével együtt fogadta a vendégeket Kecskeméten
Fotó: Bús Csaba

Köszöntők sora

Az önkormányzat részéről Lévai Jánosné köszöntötte az ünnepeltet, és átadta számára Orbán Viktor miniszterelnök emléklapját a szépkorúak tisztelete jeléül, másrészt a Szemereyné Pataki Klaudia, kecskeméti polgármester által jegyzett emléklapot. Mészáros László aláírta a város könyvét is, csatlakozva a többi szépkorúhoz. 

Repülőtiszt

Mészáros László 1929. szeptember 6-án született Szentesen. Kecskeméti lányt vett feleségül 1956 tavaszán. Egy gyermekük született, két unokájuk van. Életét nagyban meghatározta, hogy repülőtisztként is szolgált. Vitorlázó repülős, majd motoros repülős volt, amikor a sorozás után beiskolázták, és 1953. november 6-án alhadnaggyá avatták a Kilián György Repülő Hajózó Tiszti Iskolán. A képzés ideje alatt elsajátította a katonai és a repülőtechnikai speciális szakmai ismereteket. 

1956-os események

Laci bácsi az élettörténetét mesélve kitért az 1956-os eseményekre, melyek nagyon mély nyomott hagytak benne. Embersége sosem hagyta cserben. Amikor arra kérték, Tiszakécskénél lőjön a nép közé, inkább géphibát jelzett. Tudva, hogy ez a szeretett karrierjébe is kerülhet. Az események után végül önként kérte leszerelését. 

Új hivatása a villanyszerelés lett

Villanyszerelő szakmát szerzett, hosszú időn át e szakmában tevékenykedett. Először a tiszapalkonyai erőműben dolgozott, de amikor érkezett a babájuk, visszaköltöztek Kecskemétre. A hírös városban dolgozott a Fémmunkás vállalatnál, az MHSZ-nél, a zománcipariban.

A nyugdíjasévek sem tétlenek

Laci bácsiék Kecskeméten bérházban laktak, ott az alagsorban saját műhelyt is fenntartott, maszekolt. A 2000-es évek elején kertes házba költöztek. Elmondta: nyugdíjasként sem unatkozott, a háznál mindig bőven akadt munka. Ma már csendesebbek a napjaik, ő maga szeret olvasni, főként a repülőzéssel kapcsolatos könyveket. Emellett a rejtvényfejtés is kedvenc időtöltése.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában