Gasztronómia

2024.09.10. 18:30

Libafesztivál Félegyházán: íme a legjobb receptek

A 25. Libafesztivált ünneplik a hétvégén Kiskunfélegyházán. A város egyik legnépszerűbb kulturális és gasztronómiai fesztiváljának középpontjában a világhírű libamáj és a libából készült ételek állnak. Összeszedtünk néhány igazán izgalmas receptet.

Vajda Piroska

A szeptember 13–14. között megrendezésre kerülő libafesztivál ideje alatt több helyszínen is kóstolhatnak libás-kacsás ínyencségeket az érdeklődők. Ugyanakkor a szombati a Ki Mit Tud? sütni-főzni libából főzőversenyen is szeretettel várják az vendégeket. Aki pedig kedvet kapna egy jó libaétel elkészítéséhez, azoknak nyújt segítséget a fesztivál fő támogatója, az Integrál Zrt. A társaság ugyanis a fesztivál ideje alatt kitelepült elárusítóhelyén kínálja a liba- és kacsahúst. A víziszárnyasokból sok féle étel készíthető, őszi gyümölcsökkel és zöldségekkel jól párosítható.

Libafesztivál, Kiskunfélegyháza, recept
Libafesztivál Félegyházán: íme a legjobb receptek
Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Összeszedtünk néhány igazán izgalmas receptet.  

Nem csak Márton-napkor  

Az egyik legnépszerűbb libából készült ételek a Márton-napi libasült, amivel azonban nem kell feltétlenül novemberig várni. A Márton-napi lakoma bármikor elkészíthető. A legmegfelelőbb hozzá a hízott liba combja vagy melle húsa. A hízott liba máját is többféleképpen elkészíthetjük. A bőréből nagyon finom libatepertőt süthetünk, abból pedig különféle ízesítéssel tepertőkrémet készíthetünk. A liba nyakából és egyéb az aprólékból klasszikus húslevest főzhetünk. Ízletes étel készíthető a liba nyakán található bőrből, amit megtöltve és megsütve, általában hidegen tálalnak. 

Gyümölcsök, zöldségek sütve és párolva 

A libasült és kacsasült mellé tökéletesen illenek az őszi zöldségek és gyömölcsök. Az egyik közkedvelt köret a párolt vöröskáposzta. De sokan szeretik a párolt almát és körtét is a sültekkel együtt fogyasztani. Az áfonya és a libamáj párosítása pedig igazi ínyenceknek való. És ha valami igazán laktató, egyszerű libaételre vágyunk, akkor a legjobb választás a ludaskása. Ennek a közkedvelt ételnek is sok változata van. Lehet például rizs helyett gerslivel, azaz árpagyönggyel is készíteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában