Gazdakör

2024.09.08. 11:00

Vidám hangulatban telt a kései szüret Páhiban – galériával, videóval

Kései szüretet rendeztek Páhiban szombaton. A program a falu közösségi háza melletti sátorban reggel sült debreceni és hurka elfogyasztásával indult. A dolgozni vágyó több tucat embernek ugyanis nem volt ildomos éhgyomorral munkába indulni.

Barta Zsolt

Előkerültek a helyi pálinkák és borok is, így aztán jó hangulat kerekedett a 9 óra utáni induláshoz. Bognár Zoltán Villard Blanc ültetvényében egy sort szedtek le azok az önkéntesek, akik részt vettek a helyi gazdakör rendezvényén. A munkások között voltak idősek, középkorúak, és persze ott voltak a gyerekek is, akik egyszer a szülőktől átveszik az ültetvények gondozását. 

szüret, gazdakör, Páhi
Kicsik és nagyok egyformán kivették a részüket a kései szüret munkáiból
Fotó: Barta Zsolt

A szervezők eredetileg úgy tervezték, hogy miután végeznek a Bognár birtokon, átmennek Pecznyik Béla – gazdaköri elnök – ültetvényére is, hogy ott egy hasonló sort leszüreteljenek. A kövidinkát azonban pénteken leszedték, mert a meleg és a két szőlő ültetvény távolsága miatt nem végeztek volna időben a „munkások”. A két fehér boralapanyagból készül majd Páhi 2024-es Falu bora, amely az idén is egy jó cuvée lesz. (Tavaly Generosa és Aletta fajtákból készült a település itala.) 

Bognár Zoltán szőlősgazda hírportálunknak elmondta, hogy 10-12 mázsányi szőlő leszüretelésével számol és a közel hasonló mennyiségű kövidinkával együtt 20 mázsányi gyümölcsből készül majd a must. Az idei termésről megjegyezte: a hőségnapok miatt a fiatal ültetvények szenvedtek a leginkább, míg az öreg szőlők bírták a sivatagi forróság okozta kihívást. Kint a falu határában a munka kezdetén Pecznyik Béla gazdaköri elnök üdvözölte a szüretelőket, és felkérte Podmaniczki Imre plébánost, hogy áldja meg őket, illetve imádkozzon esőért. Az áldás után Petz János polgármester is üdvözölte a vidám társaságot majd elkezdődött a munka. 

A csapat gyorsan a szőlősor közepére ért, ahol a munka abbamaradt egy kis időre, mert a gazdakör a téli disznóvágáskor elkészült sonkát és szalámit tálalta lila hagymás kenyérrel a dolgozóknak kihelyezett asztalokon. A munka végeztével a kései szüretelők visszatértek a faluba, hogy feldolgozzák a szőlőt, majd este pörkölt vacsorával folytatódott a nap.


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában