Ünnep

2 órája

Átadták a városi elismeréseket az Izsáki Sárfehér Napok keretében

Nem kedvezett az időjárás szombaton az izsáki ünneplőknek. Ettől függetlenül az Izsáki Sárfehér napok programjából csak két rendezvény maradt el. Átadták az ünnepségen a település elismeréseit is.

Barta Zsolt

A hétvégén rendezték meg 34. alkalommal az Izsáki Sárfehér Napokat. Az esemény talán az egyik legrégebbi szüreti ünnep a térségben, ezt ugyanis 1936 óta szervezik meg a településen. A helyi Sárfehér szőlőről kapta az elnevezését a rendezvény. A világháború után hosszú ideig csak az emléke volt meg a rendezvénynek, az utóbbi években azonban a város legnagyobb eseménye lett a programsorozat.

Izsáki Sárfehér Napok, Ungor Pál, Lezsák Sándor,
Ungor Pál évtizedek óta elkötelezetten tevékenykedik az izsáki futtbalért
Fotó: Barta Zsolt

A pénteki nap egy szakmai fórummal kezdődött, amelyen dr. Feldman Zsolt államtitkár, Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, valamint dr. Németh Krisztina és Faragó Endre tartott előadásokat.

Csak két esemény maradt el a hideg, borongós időjárás miatt, a senior örömtánccsoport, valamint a Grapevine Tánciskola nem tudta bemutatni a programját, de a szombat este sztárfellépője, a Honeybeast bevállalta a koncertet. Az eső miatt több rendezvény is a művelődési házban kapott helyet. Így például az esti megnyitóünnepség, amelyet megtisztelt a jelenlétével Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, dr. Feldman Zsolt, a város szülöttje, agrárminisztériumi államtitkár is.

A rendezvényen a város elismeréseit is átadták a település büszkeségeinek

A rendezvényen átadták a város kitüntető címeit az arra méltó polgároknak. Dr. Bozóky Imre polgármester köszöntötte az ünneplő közönséget, felidézte az elmúlt öt év történéseit, majd méltatta a Sárfehér Napok jelentőségét. Ezt követően dr. Feldman Zsolt államtitkár kapott szót, aki az idei évről beszélt. Jóval hamarabb kezdődött az aratás és a szüret, mint a korábbi években a klímaváltozásnak köszönhetően. Megemlítette, hogy 15 év alatt jelentősen nőtt a mezőgazdasági exportunk. A magyar mezőgazdaság kivitelének a 70 százaléka feldolgozott termék.

Izsáki Sárfehér Napok, Lezsák Sándor, dr. Bozóky Imre
Lezsák Sándor országgyűlési képviselő nyújtott át egy futball labdát dr. Bozóky Imre polgármesternek
Fotó: Barta Zsolt

Őt követte Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, aki a Sárfehér Napok jelentőségére hívta fel a figyelmet, majd méltatta dr. Bozóky Imre leköszönő polgármester közéleti szerepét Izsákon. A politikus megemlítette az ünnepségen, hogy a polgármester kiváló sportember, az MLSZ elnöke is volt, és egy olyan futball-labdát ajándékozott a település első emberének, amelyen jól ismert közéleti személyek és sportolók aláírása szerepelt. Így olvasható a labdán Orbán Viktortól Mészöly Kálmánig több ember neve is.

Izsák díszpolgári címét kapta Bálint Vilmos

Bálint Vilmos bronzdiplomás fotográfus, tősgyökeres izsáki. Érettségi után, az 1970-es évek elején lett fényképésztanuló a Kecskeméti Fényképész KTSZ-ben. Itt érte az a meghatározó élmény, amely már ekkor arra indította, hogy a fotózásra ne „csupán” kenyérkereseti forrásként, hanem egyfajta művészi önkifejezési lehetőségként is tekintsen. Bálint Vilmos fotográfusi munkásságát három vonalon összegezhetjük. Dokumentarista, tudományos és művészeti vonalon. Dokumentaristaként – mint fotóriporter – három évtizeden át fényképezte az Izsáki Hírek számára a riportfotókat, amelyeket soha nem szimpla illusztrációként készített, hanem – ha látott rá valamilyen lehetőséget, akkor – úgy, hogy azok megjelenésükkel tovább erősítsék az írás mondanivalóját. Tudományos fotósként – mint a megyei kórház fényképésze – világszínvonalú munkát végzett, hiszen olyan technikák, módszerek, alkalmazások sorát fejlesztette ki, amelyek világviszonylatban is egyedülállók voltak. 

 

Izsák Kultúrájáért címet kapott Berta István, az Izsáki Városi Vegyeskar karnagya

Berta István a 2017 nyarán távozó korábbi kórusvezetőtől, Bíró Jánosnétól vette át a kórus irányítását, biztosítva ezzel az énekkar további működését. Szakértelmével, tapasztalatával, karnagyi hozzáértésével, lelkesedésével immár hét éve fejleszti, készíti fel a kórust a különböző rendezvényekre, helyi fellépésekre, kórustalálkozókra. Színvonalas munkája által tovább viszi a megkezdett hagyományokat, biztosítva Izsák város kulturális életének – azon belül is zenei kultúrájának a – folyamatosságát. Teszi ezt úgy, hogy minden alkalommal Lajosmizséről jár át a kóruspróbákra, fellépésekre.

Izsák Sportjáért díjat kapott Ungor Pál

Ungor Pál öt évtizede tevékenykedik az izsáki futballért. Hosszú-hosszú évekig az utánpótlás-nevelésben dolgozott. E kitűnő munkája elismeréseként több évig a Bács-Kiskun Vármegyei korosztályos válogatottakat is irányította. Számos, az ország első- és másodosztályában szereplő játékos került ki a keze alól. Többek között: Jávorka András, Nagy Attila, Báló Tamás, Csehi Tamás. Több dobogós helyezés fűződik a nevéhez kapcsolható csapatokhoz. Köztük megyei ifjúsági bajnoki, megyei leány futsalbajnoki, valamint felnőtt megyei III. osztályú bajnoki helyezések. Ungor Pál hosszú évek óta a Bozsik Program aktív felkészítő edzője, mely munkájáért országos elismerésben is részesült.

Izsák Közéletéért díjat kapott Vargáné Pál Klára és Kullai Sarolta

Munkájuk nyomán minden hónapban sorra kerül egy-egy olyan program, amellyel megérintenek minden korosztályt. A karonülőktől az iskolásokon át az idősekig bezárólag. Mindamellett, hogy ezekkel a változatos programokkal pozitív kötödést alakítanak ki a könyvekhez, kultúrához, természethez, az egészséges életmódhoz, szociálisan is érzékenyebbekké teszik a résztvevőket. Könyvtári foglakozásaik, könyvklubos programjaik, író-olvasó találkozóik mind-mind ezen célokat szolgálják.

Izsák Gazdaságáért címet kapott Ungor Erik

Ungor Erik nem tudott részt venni a díjátadó ünnepségen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában