Összefoglaló

2 órája

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2024. szeptember 23.

Cikkünkben összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Baon.hu

Az ártérben épült házakat rendszeresen elönti a víz, amikor a Duna kilép a medréből, legutóbb tavasszal álltak vízben a házak. Most mintegy harminc-negyven centiméterrel magasabban áll a víz, mint a tavaszi árvíz idején. Információink szerint tizenketten maradtak a Dunafürdő területén lévő vízzel elöntött házaikban, akik életvitelszerűen élnek ott.

hírek, Bács-Kiskun, összefoglaló
Az árvíz közel háromszáz ingatlant öntött el a bajai Dunafürdő területén
Fotó: Pozsgai Ákos

Néhány hete tudódott ki, hogy R. Gábor kiskunfélegyházi volt római katolikus plébánost többrendbeli hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés bűntettével vádolja a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség. A férfi tárgyalása a nyilvánosság kizárásával hétfőn kezdődött el a Kiskunfélegyházi Járásbíróságon.

Orbán Viktor miniszterelnök az árvíz kezdete óta végigkíséri, követi az árvízi védekezést. Hétfőn Bajára látogatott, ahol Zsigó Róberttel, a térség országgyűlési képviselőjével és Kámánné dr. Bari Bernadett megválasztott polgármesterrel közösen nézték meg, hogyan állnak a védekezéssel.

Immár egy elektromos krosszmotor is az életmentést szolgálja a kecskeméti Hírös Rescue Teamnél (HRT), miután a napokban Pusztai József és az ElektroRider felajánlásából egy ilyen géppel gazdagodott a speciális mentő egyesület - mondta el hírportálunknak Trencsényi Péter alapító.

Óriási aszály nehezítette a mezőgazdászok életét, de aki nem foglalkozik agrárgazdasággal, az is megszenvedte a szaharai forróságot a nyáron A klímaváltozás elleni küzdelem nem könnyű. Van elegendő víz a talajban? Nem kell attól tartanunk, hogy elfogy a víz a Duna–Tisza közén? Erről kérdeztük Bitay Endre geológust.

Szorosabbra fűzte kapcsolatát a kínai Bengbu Egyetemmel a kecskeméti Neumann János Egyetem (NJE). A két intézmény képviselői együttműködési megállapodást kötöttek egymással hétfőn. Ebből az angol nyelvű képzések és a kutatás-fejlesztés területén is fontos előnyei származhatnak a kecskeméti egyetemnek.

Pulius Tibor, az ismert kecskeméti zenész 70. születésnapja alkalmából egy fantasztikus koncertet adott, ahol régi zenészbarátai és a szintén zenész gyermekei is színpadra léptek, együtt játszottak vele. A születésnapja alkalmából arra kértük, elevenítse fel pályafutása mérföldköveit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában