Filmvetítés

2024.09.10. 17:35

Dokumentumfilmet forgattak az egykori fülöpjakabi plébánosról

Premier filmvetítésre várják az érdeklődőket szeptember 15-én, vasárnap 18 órakor a fülöpjakabi templomba, ahol Az igazság a szeretet által győzedelmeskedik című filmet mutatják be. A helybeliek által készített film a falu egykori plébánosának, Gyöngyösi Jakab Istvánnak állít emléket.

Vajda Piroska

A dokumentumfilmet Katona Attila és dr. Juhos Imre, plébános rendezték. A film narrátora Áron István. A főtisztelendő Gyöngyösi Jakab Istvánt ifj. Seres István alakítja. Az édesanya szerepében Rácz Istvánné Margit. A párttitkár Kürtösi Zoltán. A katonák pedig ifj. Cseri József, Pataki Ferenc és számos helybéli szereplő. A premieren a dokumentumfilm létrejöttéről is mesélnek az alkotók. 

dokumentumfilm, Gyöngyösi Jakab István, Fülöpjakab,
Illusztráció
Fotó: Shutterstock

Községi kitüntetéssel is elismerték az atya munkásságát

Gyöngyösi István Jakab 1914-ben született Majsajakabszálláson paraszt családban. Tanulmányait Kalocsán a jezsuitáknál, a szemináriumot Vácot végezte. Papi pályáját Kerekegyházán kezdte, majd Kiskunmajsára, onnan pedig Fülöpjakabra került, ahol 1942-1960 között szolgált. Fülöpjakab után Hatvan, Cinkota, Mindszent, Izsák voltak az állomásai. Gyógyíthatatlan betegségben Izsákon halt meg 1983-ban. Gyöngyösi atya teljesen tudott azonosulni a paraszt emberekkel, sokkal több volt mint a lelki orvosuk. A nehéz Rákosi időszakban is teljes intenzitással végezte a katolikus hit oktatását, a vallás tanítását. Ezt a hatóság nem nézte jó szemmel, eltiltották hivatása gyakorlásától és elhelyezték Fülöpjakabról. Az ifjúság rajongott érte, igazán közel tudott hozzájuk kerülni, rendkívül nagy egyéniség volt – írta róla a helyi újság. A cikk beszámol arról is, hogy 2000-ben posztumusz Fülöpjakabért díjat adományozott neki a helyi képviselő-testület. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában