Kalocsa

2 órája

Dargay Lajos szobrászművész hagyatéka bekerült a vármegyei értéktárba

A Bács-Kiskun Vármegyei Értéktár Bizottság a nemzeti kulturális örökség szakterület kategóriában felvette a vármegyei értéktárba Dargay Lajos (1942–2018) szobrászművész hagyatékát.

Zsiga Ferenc

Romsics Imre, a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatója, a javaslatot tevő Kalocsai Települési Értéktár Bizottság elnöke nemrégiben Kecskeméten vette át az értéktárba felvételt elismerő és bizonyító oklevelet dr. Mák Kornéltól, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnökétől.

Dargay Lajos, Kalocsa, Viski Károly Múzeum
Romsics Imre, a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatója nemrégiben Kecskeméten vette át az értéktárba felvételt elismerő és bizonyító oklevelet dr. Mák Kornéltól, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnökétől.
Fotó: Beküldött fotó

Romsics Imre dr. Bagó Zoltán, Kalocsa leendő polgármestere és Budai Viktória, a Dargay-gyűjtemény kezelője társaságában adta át az oklevél egy példányát az értékgazdának, özvegy Dargay Lajosnénak.

Dargay Lajos szobrászművész életműve kiemelkedő a magyar képzőművészetben, különösen a kinetikus-kibernetikus szobrászat terén. Absztrakt alkotásai nemzetközi szinten is elismertek. Munkássága során nemcsak műveivel, de művészetközvetítő tevékenységével is kitűnt, fontos szerepet játszva a Nicolas Schöffer-hagyaték megőrzésében és népszerűsítésében. Alkotói munkája Kalocsán teljesedett ki. Művészete a modern magyar szobrászat egyik kiemelkedő és egyedülálló példája, jelentős hatást gyakorolva a kortárs művészetre.

Dargay Lajos, Kalocsa, Viski Károly Múzeum
Romsics Imre és dr. Bagó Zoltán, Kalocsa leendő polgármestere
Fotó: Beküldött fotó

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában