Előadások

2024.09.15. 07:00

Régiós börtönszínházi bemutatók a Csillagbörtönben

Állampuszta-, Kalocsa-, Kecskemét és Szeged börtöneinek irodalmi színpadai mutatták be műsoraikat a napokban a Csillagbörtön kultúrtermében.

Tapodi Kálmán

Negyedik alkalommal hirdette meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a család és a gyermek témakörében nyár elején a pályázatot, amelyre a III. Agglomerációból négy intézet jelentkezett.

Börtönszínházi bemutató, Állampuszta
Börtönszínházi bemutatót láthatott a közönség a Csillagbörtön kultúrtermében
Fotó: Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Az elődöntőre mindegyik társulat az elítéltek által írt műsorral pályázott. Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet csoportja „Telegrács” címmel mutatta be a társszervek képviselőinek- és a zsűri tagjainak előadását.

A fogvatartottak izgalmakkal és ötletekkel tele vágtak bele a börtön színházas felkészülésbe. Az előadás névadója is komoly ötletelés eredménye volt. A  „Telegács” címből is kiderül, hogy a börtönön belüli kapcsolattartás lehetőségeivel, kommunikációval, kommunikáció eszközeivel és annak érzelmi következményeivel foglalkozik a darab. Hogyan hatnak a családtól érkező információk a fogvatartottakra és ezt mi módon tudják feldolgozni. 

A darab tele volt érzelmekkel a család és gyermek témában. A szoros határidő sok munkát kívánt az elmúlt hetekben. A szerepek kiosztása nagyon személyre szóló volt, mert saját tapasztalatok alapján készülnek a jelenetek. 

Maga a darab felöleli a családi beszélő pozitív élményeit, a telefon és a levelezés útján való kapcsolattartást. A családi élet érzelmeit próbálták hitelesen a színpadra varázsolni a börtön falain belül – írta a honlapján az állampusztai intézet

Kreditpontokat kaptak a közreműködők

Mint arról beszámoltak: a felkészülésben és az előadáson résztvevő összes fogvatartott kreditpontokat kap intézetétől. A kreditrendszernek az a lényege, hogy ha megfelelő számú kreditet gyűjt össze a fogvatartott, akkor kedvezőbb kategóriába kerül, ez pedig többletjogokkal jár. Például egy idő után előre lehet jutni egy kedvezőbb kategóriába, ahol például többet lehet telefonálni, több és hosszabb látogatáson lehet részt venni, összességében több lehetőség, kedvezmény elérhető. Ezzel szeretné motiválni a büntetés végrehajtási szervezet a fogvatartottakat arra, hogy minden tőlük telhetőt megtegyenek az előremenetelükért és ezáltal a sikeres reintegrációjukért. Az együttműködő, jó magaviseletű, a munkában jól teljesítő, a reintegrációs programokon résztvevő fogvatartottak kreditpontokat tudnak szerezni. A fegyelemsértésért pedig kreditpontot lehet veszíteni. 
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában