Országos verseny

2024.09.08. 13:43

Száztizenöt bográcsban főtt a birkapörkölt Kunszentmiklóson – galériával, videóval

A 21. alkalommal megrendezett országos versenyen magánszemélyek, családok, cégek, civil csoportok egyaránt neveztek. A helybéliek mellett a környékbeli településekről, az ország más tájairól és határainkon túlról érkezett profi és amatőr szakácsok adtak számot tudásukról.

Gulyás Sándor

Huszonkilencedik alkalommal rendezték meg a Felső-Kiskunság legnagyobb gasztro-kulturális rendezvényét, a Szentmiklósi Napokat. A programsorozat egyik legkiemelkedőbb eseménye a 21. Országos Birkafőző Verseny volt, ahol a részvevők több mint fél tonna húst, vagyis közel egy nyájnyi birkát megfőztek.

birkafőző verseny, gasztronómia, Kunszentmiklós
A 21. alkalommal megrendezett országos versenyen magánszemélyek, családok, cégek, civil csoportok egyaránt neveztek
Fotó: Gulyás Sándor

– A gasztronómiai fesztivált több mint két évtizede indítottuk el hagyományteremtő szándékkal. A rendezvény a város gasztronómiai kultúrájának színfoltjává vált, amit az ország egyik legjelentősebb, Bács-Kiskun vármegyében pedig a legnagyobb gasztronómiai programjai között tartanak számon – mondta el hírportálunk érdeklődésére Vassné Kelemen Ágnes alpolgármester, a rendezvény főszervezője.

Az idei esztendőben az ételek palettája is színesebbnek bizonyult, a birka mellett megjelentek a hal, marha, vaddisznó és baromfihúsból készült ínyencségek is.

– Több éve vesz részt településünk a kunszentmiklósi birkafőző fesztiválon. 

Idén egy fiatal csapattal érkeztünk, erdélyi gombás csirkepaprikást főzünk puliszkával. Ételünk titka a jó alapanyag és, hogy szívünket, lelkünket bele adjuk – fogalmazott Sebestyén Zsolt, az erdélyi Székelykeresztúr alpolgármestere.

A számos férfiversenyző mellett a gyengébb nem képviselői is fakanalat ragadtak. A Pár Pohárka Egylet tagjai borókás-tárkonyos őzragu levest készítettek cserépedényekben. A villamos energia és a víz- és csatornaszolgáltató cégek helyi dolgozóiból álló baráti társaság tagjai a birka mellett marhapörköltett, valamint pacalt is főztek. Rupáné Patai Hajnalka bográcsában ételét tyúkhúsból készítette.

– Házi tyúkos töltött káposztát főzök „romásan”, melyhez tyúk, illetve füstölt húst használok. A másik káposztánk is hagyományos roma ételnek számít, ebbe öreg tyúk, egész sonka és nagy töltelékek kerülnek – sorolta Rupáné Patai Hajnalka.

Bármilyen finom ételkülönlegességek is kerültek ki a szakácsok keze alól, a hagyományos kunszentmiklósi birkapörkölteknek nem akadt párja. – Pörköltem kizárólag a hagyományos alapanyagokból és fűszerek hozzáadásával készül. A legfontosabb a sziki birka húsa. A bográcsba először a csontos húst teszem, majd hagyma, annak a tetejébe a sovány hús, majd a fűszerek, só, bors, paprika és ismét hagyma kerül – árulta el ételének receptjét id. Lesi Árpád, aki számos alkalommal ért el kiemelkedő helyezést a korábbi versenyeken.

A kunszentmiklósi Takács Zoltán a negyedik birkafőző versenyen állt első ízben bogrács mellé, hogy számot adjon főzőtudományáról. – A pörköltem nem karcagi, nem főzőkanalas, olyan ahogyan az isten megadta. A húshoz három alapvető fűszert használok só, bors, paprika. Elengedhetetlen még a szív, a lélek, jó segítség és az akarat – emelte ki Takács Zoltán.

Az elkészült ételeket szakmai, társadalmi és hagyományőrző zsűri értékelte.

– Nagyon fontos, hogy ezeket a gasztronómiai hagyományokat átadjuk, ez a célja a kunszentmiklósi birkafőző versenynek is. Öröm volt látni, hogy szinte minden korosztály képviseltette magát, nők, férfiak és gyermekek is a bográcsok mellé álltak. Az idei esztendőben is elégedettek vagyunk a szakácsok teljesítményével. Az elkészült ételekben minden olyan alapanyag, fűszer bele került, ami egy jó kunsági birkapörkölthöz szükséges. A klasszikus ízek domináltak, azt kaptuk, amit vártunk – foglalta össze tapasztalatait Rácz Túrkevei Lajos mesterszakács, a szakmai zsűri elnöke.

Három zsűri hosszú tanakodás után hozta meg döntését. A társadalmi zsűri rangsora: 1. helyezett Id. Lesi Árpád, 2. helyezett Digner István, 3. helyezett Korács Tamás, 4. helyezett Kácsor Mihály, 5. helyezett Ifj. Vass Benedek. A hagyományőrző zsűri rangsora: 1. helyezett 3 Gál, 2. helyezett Mindig – Bor- Dugulok Egyesület, 3. helyezett Langó Roland, 4. helyezett Szappanos Lukács Népdalkör, 5. helyezett Kesék Tamás. 

A szakmai zsűri rangsora: 1. helyezett ifj. Selyem Zsigmond, 2. helyezett D. Tassi László, 3. helyezett Dr. Fang Simon, 4. helyezett Hingyi János, 5. helyezett Csíkos Imréné. 

A főzőverseny mellett változatos felnőtt és gyermekprogramok, koncertek, kézműves foglalkozások, bemutatók, borudvar, motoros felvonulás várták az érdeklődőket a XXIX. Szentmiklósi Napokon. A rendezvény fővédnöki tisztét dr. Salacz László, a térség országgyűlési képviselője töltötte be. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában