Kecskemét

2 órája

Benedek Dorina görkorcsolya-világbajnokságon képviselte hazánkat

A Kecskeméten élő Benedek Dorina hároméves kora óta ugyanazért a sportért rajong nagy szenvedéllyel. A görkorcsolyasport alapjait magától sajátította el videók segítségével. Benedek Dorina profizmusát, maximalizmusát mutatja, hogy a napokban hazánkat képviselte Rómában a World Skate Games-en.

Sebestyén Hajnalka

A World Skate Games 12+1 sportágnak a világversenye. Ezen világbajnokságon indulnak például a rolleresek, a gördeszkások, BMX-sek és a gyorsasági görkorcsolyázók is. Benedek Dorina hazánkat az Inline Freestyle sportágban, junior kategóriájában képviselte. 

Benedek Dorina, Kecskemét, világverseny
Benedek Dorina kecskeméti 15 éves diáklány görkorcsolya világversenyekre jár
Fotó: Beküldött fotó

– Mikor kezdtél el görkorcsolyázni? – kérdeztük a 15 éves diáklányt.

– Három éves lehettem, amikor egy boltban, vásárlás közben megláttam a polcon a görkorcsolyát. Nagyon megtetszett, megkaptam és azonnal el kezdtem tanulni a görkorizást. Édesanyám örült neki, mert szerette volna, ha mozgok, sportolok, aktív életet élek.

– Mikor vált komoly szenvedéllyé?

– Hatévesen már nagyon jól ment. Rengeteg videót megnéztem, gyakoroltam, amikor csak tudtam. Ekkor ismerkedtem meg az Inline Freestyle-lal, mely a szlalomozás, nagyon sok kitartást, edzést igényel.

Benedek Dorina, Kecskemét, világverseny
A 15 éves Dorina 3 éves kora óta görkorcsolyázik
Fotó: Beküldött fotó

– Hány fajta versenyszáma van az Inline Freestyle-nak?

– Hat: Classic Pair, Slide, Jump, Classic, Speed és Battle. Én az utóbbi háromban versenyzek.

– Mit lehet ezekről tudni?

– A Classic esetében a három bója sorból felállított pályán egy zenés versenyszám van, ahol a bíró pontozza a művészi és a technika vonalát is az előadott produkciónak. A Speed az szlalomozás. 12 méter nekifutásból kell nagyon gyorsan egy lábon végigszlalomozni az egymáshoz közeli 20 bója között. A Battle versenyszámnál szintén három sor bójából lerakott pályán, 2x30 másodperc alatt kell több trükköt és azok kombinációit bemutatni. Korosztályt tekintve van a junior a 10-19 éveseknek, és a szenior 19 éves kor felett. 

– Milyen egyesület színeiben indulsz?

– 12 évesen már komolyabb szinten űztem a görkorizást. Covid idején bőven volt időm gyakorolni. Kerestem a lehetőséget a további fejlődésemhez. Ekkor szembesültünk vele igazán, hogy Magyarországon ezt a sportágat szinte alig művelik. Végül Budapesten találtam egy edzőpárosra, akik láttak bennem fantáziát. Először levélben kerestem meg őket. Kérték, küldjek videókat a görkorcsolya-tudásomról. Tetszett nekik, ekkor meghívtak a fővárosba. Azóta náluk edzek, hetente, kéthetente. Sokat segítenek, biztatnak, támogatnak ezen az úton, hogy fejlődni tudjak.

– Sokan választják ezt a sportágat a fiatalok közül?

– Profi szinten nem. Jelenleg ketten vagyunk magyarok, akik versenyszerűen űzik. Csapattársam külföldön él, a versenyek alkalmával tudunk találkozni.

– Mikor kezdtél el versenyezni?

– Tavaly nyáron. Lengyelországban az első versenyemen dupla aranyérmet nyertem, Speed és Battle debütáló kategóriában. Utána Csehországban Classic és Battle versenyszámban is 9. helyezést értem el a Czech Slalom Series egyik versenyén. Később egy nagyobb cseh versenyen, a Czech Freestyle World Cup-on Speedben 6., Battle-ben 9. és Classic-ban 11. lettem. Most Rómában a világbajnokságon pedig Speed-ben 37., Classic-ban 41. helyezést szereztem. 

Benedek Dorina, Kecskemét, világverseny
Benedek Dorina 2023. nyarán kezdte el a versenyzést
Fotó: Beküldött fotó

– Hogy érezted magad Rómában?

– A verseny hatalmas élmény volt, megtisztelő volt hazámat képviselni egy ilyen nagy eseményen. Felemelő érzés a profi versenyzőkkel egy versenyben lenni. Örültem, hogy részese lehettem, kiállhattam a bírók és a nézők elé, és megmutathattam az elmúlt három év munkájának a gyümölcsét. Ez a verseny óriási motivációt adott a továbbiakhoz. 

– Van példaképed?

– Igen, Bogdanova Sofia, egy orosz versenyző.

– Ezek szerint nemcsak jégkorcsolyában jók az oroszok?

– Görkorcsolyában – a versenyeket látva – az oroszok és a kínaiak a legprofibbak. Ők azonban nem napi két órát, hanem napi 10 órát gyakorolnak. 

– Hogyan kell elképzelni egy verseny-görkorcsolyát?

– Ugyanúgy egysoros, de sokkal strapabíróbb. Kialakítása profibb, a cipőjét jobban rá lehet igazítani a lábra, és a sín nagyon erős. Hazánkban nem is lehet ilyet kapni, külföldről kellett megrendelnünk. Kopóalkatrészei a kerekek és a csapágyak, ezeket is onnan kell utánrendelnünk.

– Mennyit gyakorolsz?

– Hetente 5-6 napot, legalább napi két-három órát, plusz az erőnléti edzések, erősítések, nyújtások és gyógytorna. Ez utóbbiak nagyon fontosak, mert a profi görkorcsolyázás nagyon jó erőnlétet kíván meg, és ehhez kell az erős izomzat és az egészséges gerinc.

– Hol tudsz gyakorolni Kecskeméten?

– Jó időben a házunk előtti járdán, rossz időben bejárok egy tornaterembe.

– Az utcán sokan megbámulnak?

– Igen, a környéken élők már jól ismernek, de az arra sétálok is megcsodálják a „mutatványaimat”.

– Görkorcsolyában a maximumra törekszel, igaz ez az iskolai tanulmányaidra is?

– Igen, most vagyok 10. osztályos a Piarista Gimnáziumban. Tavaly kitűnő tanuló voltam, több dicsérettel. Kedvencem a matematika, kémia és biológia. Hosszú távon gondolkodom a görkorcsolyázásban, de a civil életben környezetvédelmi mérnök szeretnék lenni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában