Rendezvény

2024.09.14. 10:10

A ballószögi szüreti napokon jubileumok sokaságát ünnepelték meg – galériával, videóval

Pénteken kora este babakocsis és kismotoros felvonulással kezdetét vette a 20. Ballószögi Szüreti Napok, melynek keretében átadták az idei községi kitüntetéseket is.

Sebestyén Hajnalka

Péntektől vasárnapig tart a 20. Ballószögi Szüreti Napok, melynek nyitányában Nagy Gabriella művelődésszervező leszögezte, heteket, hónapokat vártak az esőre, most megérkezett. Így az előző évektől eltérően nem nagy hőségben, hanem hűvös és esős időben tartják meg az idei szüreti napokat, de ez senkinek se szegje kedvét. 

Ballószögi Szüreti Napok, felvonulás, babakocsis felvonulás
Babakocsis és kismotoros felvonulással kezdődött a 20. Ballószögi Szüreti Napok
Fotó: Bús Csaba

Többszörös jubileumot ünnepelnek

Ballószög nagyközség 1954-ben, 70 éve lett önálló közigazgatásilag. 100 éve nyitott meg a posta. Ez a 20. szüreti napok. A faluház 30 éve épült fel. Az erdélyi Mikóújfalu és a vajdasági Gombos településsel 15 éve léptek testvértelepülési kapcsolatba. E sok szép évfordulót egyszerre ünneplik meg Ballószögön a péntektől vasárnapig tartó szüreti napokon.

Fontos a közösségi erő

Dr. Szeberényi Gyula Tamás, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a mai világunk tele van veszélyekkel, tragédiákkal, így különösen fontos a közösségek ereje. Ballószögön ez példaértékű, a közösségi élet megtartó és erőt adó. 

Akkor is mosolyognak, ha esik az eső

Somogyi Lajos, Ballószög polgármestere nyitotta meg a szüreti napokat. Egy japán közmondást idézett, miszerint: „Mosolyogj, ha esik az eső, ha nem mosolyogsz, akkor is esik”. Ezzel biztatta a közönséget, hiszen bár a pénteki programokat megkímélte az eső, de az előrejelzések szerint a szombatit lehet, hogy érinti. 

70 éves Ballószög

Idén sokszoros jubileumot ünnepelnek a nagyközségben, melyből az egyik legjelentősebb, hogy 1954-ben váltak önállóvá. Bár a település története sokkal régebbi, hiszen a források szerint már a tatárjárás idején templom állott itt. 

Ma is sok megpróbáltatást kell megélniük, gondoljunk csak az idei korai fagyokra és az aszályra, mely sok ballószöginek okozott komoly kárt. A település azonban fejlődik évről évre. A közelmúltban elkészült a Határ út aszfaltozása, a 30 éves faluház éppen felújítás alatt áll, az óvoda új tetőt kapott, a sportcentrum öltözője kibővült. Hamarosan új gyalogátkelőhely létesül a gyógyszertár előtt, rendezvényház épült a sportcentrumban. 

Nagyközségi díjakat adtak át

Az ünnepségen a terményáldás után több díjat is átadtak. Somogyi Lajos polgármesternek a település fejlesztése érdekében kifejtett munkájáért Ballószög Nagyközségért Kitüntetést adományozott a közgyűlés. Nagy Gabriella művelődésszervező a település kulturális és közösségi életében kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenységéért Ballószög Nagyközség Szolgálatáért Kitüntetést vehetett át. Nádudvari Róbertnek az Év Pedagógusa címet ítélték oda, Ambrus Lajos festőművész pedig Ballószög Nagyközség Díszpolgára lett a képzőművészet területén elért, a település jó hírnevét növelő életművéért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában