Programok

2 órája

Alzheimer-világnap: a bajai közös séta fontos célokat szolgált – videóval

A társadalmi összefogás fontosságának és a tévhitek eloszlatásának fontosságát is szerették volna hangsúlyozni a bajai sétán. A városban pénteken harmadik alkalommal szerveztek programokat az Alzheimer-világnap kapcsán.

Márton Anna

Az Alzheimer-világnapot a Nemzetközi Alzheimer Társaság kezdeményezte és az Egészségügyi Világszervezet támogatását élvezi, az évente világszerte megrendezett eseménysorozat. Célja, hogy felhívja a figyelmet az Alzheimer-kór és más demenciák terjedésének veszélyére, a tévhitek eloszlatásának és a társadalmi összefogás szükségességére.

Alzheimer-világnap, Baja, séta
A bajai Alzheimer-világnapi séta fontos célokat szolgált
Fotó: Márton Anna

– A rendezvény célja a figyelemfelkeltés és az információ átadása – mondta hírportálunknak Pálfi Mária közművelődési és közönségkapcsolati szakember, a bajai Alzheimer-világnap programsorozat szervezője. Emellett szeretnék felhívni a figyelmet arra is, hogy a stigmatizálás milyen rossz hatással van azokra, akik demenciával élnek, illetve a hozzátartozóikra is. – Nagyon nagy réteget érint ez a betegség és egyre drasztikusabban nő a betegek száma. A felmérések azt mutatják, hogy pár éven belül megháromszorozódhat a betegszám, olyan mértékű a növekedés. Mindenképpen fontosnak tartjuk, hogy erről mindenki kellő információval rendelkezzen, ez a legfőbb célja a programunknak – mondta a szervező.

Alzheimer-világnap, Baja, séta
A városban harmadik alkalommal szerveztek programokat az Alzheimer-világnap kapcsán.
Fotó: Márton Anna

Előadások is segítették az Alzheimer-világnapi rendezvény céljának megvalósítását

A figyelemfelhívó séta a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény Telcs Ede utcai épületétől indult. Mihalovics Mária Krisztina, a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény idősek nappali ellátásában dolgozó szakmai vezető, a szociális étkeztetés vezetője köszöntötte a résztvevőket és kísérte át őket a Szentháromság térre, a Bácskai Kultúrpalotához.

A délutáni programokban szerepelt két táncos bemutató. Ezt követően két előadást is meghallgathattak az érdeklődők. Dr. Hal Viktor, a Bajai Szent Rókus Kórház Pszichiátria Osztályának osztályvezető főorvosa a megelőzés lehetőségeit részletezte.

Dr. Szabó Diána neurológus a demens emberekkel való kommunikációról, az ápolásukról, a család terheiről interaktív előadás keretében tájékoztatott. 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában