Kecskemét

2024.08.28. 19:37

A Varázstáska közel 280 gyermek tanszerét rejtette – galériával

Idén is jól sikerült a Varázstáska akció Kecskeméten. A példaértékű összefogás eredményeként 277 gyermeket támogattak közel 6 millió forint értékben. A tanszereket szerdán adták át a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban megtartott eseményen.

Sebestyén Hajnalka

Ötödik éve fut a Varázstáska akció, mely minden évben családok sokaságának segíti könnyebbé tenni az iskolakezdést. A tanszerek átadásán Engert Jakabné alpolgármester köszöntötte a családokat, és szólt a Varázstáska eredményeiről. 

Varázstáska, akció, tanszergyűjtés
A tanszerek átadásán Engert Jakabné alpolgármester köszöntötte a családokat
Fotó: Bús Csaba

A jótékonysági megmozdulás egy összefogás eredménye, melyben részt vett: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Malom Központ, Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület, Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítvány, Trendalelke Vállalkozónői Közösség, Hírös Fiatalok Egyesülete, Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft., Egyedülálló Szülők Klubja Kecskemét, Kecskeméti Nyugdíjasszövetség és a Városi Szociális Közalapítvány.

Nyolc ponton gyűjtötték az adományokat

Az iskolák információinak köszönhetően az érintett diákok pontosan olyan tanszereket kaptak, melyre szükségük van. A város számos olyan üzlete csatlakozott az akcióhoz, ahol írószereket árusítanak. Gyűjtőpont volt: az Alföld Áruház, az Auchan Áruház, a Central Papír, a Firka Papír-Írószer, a Jázmin Papír-Írószer, a „Kis” és a „Nagy” TESCO Áruház, a Malom Írószer. A gyűjtőpontok egyben tanszert is adományoztak, hozzájárulva ezzel az akció sikeréhez.

A gyűjtőpontokon közel 60 önkéntes segítette a felajánlott tanszerek átvételét. A diákoknak közösségi szolgálat leigazolására is volt lehetőségük az önkéntes munkával.

Minden évben sikeres az akció

A Varázstáska akciót 2020-ban indította útjára az önkormányzat együttműködő partnereivel. Abban az évben 224 gyermeknek több mint 4 millió forint értékben biztosították az iskolakezdéshez szükséges tanszereket. 2021-ben az adományozó kecskeméti cégeknek és magánszemélyeknek köszönhetően 235 gyermek kaphatta meg a tanszereket 4,5 millió forint értékben. 

2022-ben a Varázstáska akcióban 237 rászoruló gyermek kapott csomagot, közel 5 millió forint értékben. Ezen felül az önkormányzat a Városi Szociális Közalapítványon keresztül további 147 gyermek beiskolázását segítette fejenként 15 ezer forint támogatással. Az önkormányzat szociális támogatásokról szóló rendelete alapján további 347 gyermeket részesített beiskolázási támogatásban, fejenként 10.000 forinttal.

2023-ban a Varázstáska akció keretében 232 gyermeket támogattak több mint 5 millió forint értékben. A Városi Szociális Közalapítványon keresztül további 176 gyermek iskolakezdését segítették általános iskolás gyermekek esetében fejenként 15 ezer forint, középiskolás gyermekek esetében 20 ezer forint támogatással. Az önkormányzat szociális támogatásokról szóló rendelete alapján további 370 gyermeket részesített beiskolázási támogatásban, fejenként 10 ezer forinttal.

Az idei eredmények

2024-ben a Varázstáska akció keretében összesen 277 gyermeket támogattak az összefogás révén közel 6 millió forint értékben. A Városi Szociális Közalapítványon keresztül további 144 gyermek iskolakezdését segítették 2.500.000 forint értékben. Az önkormányzat szociális támogatásokról szóló rendelete alapján a mai napig további 300 gyermeket részesítettek beiskolázási támogatásban, fejenként 12 ezer forinttal. A beiskolázási támogatást szeptember 15-ig lehet még igényelni. 

2024-ben így eddig 721 gyermek több mint 12,1 millió forint támogatást kapott.

Önzetlen adományozók

A Varázstáska akciót tanszerekkel és pénzadománnyal segítette a Malom Központ, Kecskeméti Nyugdíjasszövetség, a Kecskeméti Sportiskola, a Termostar Kft., a Hírös Sport Kft., a Hírös Agóra, a KIK-FOR Kft., a Bácsvíz Zrt., a kecskeméti közgyűlés FIDESZ frakciója, a Kecskeméti Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat, valamint háttérszervezete, a kecskeméti Hírös Fiatalok Egyesülete, továbbá hét magánszemély.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában