Ünnep

2024.08.24. 11:26

Újra zsidó templomként működik majd a bajai könyvtár a sábát idején

Immár második alkalommal éled fel eredeti szerepében az Ady Endre Városi Könyvtár épülete, az egykori zsinagóga, ahol sábát ünnepet tartanak. Augusztus végén ismételten zsidó templomként működik majd, ahol újra rabbi imádkozik és héberül olvassák a Tórát.

Márton Anna

Mindkét nap teljesen nyilvános, szeretettel várnak minden érdeklődőt a különleges szertartásokra. Az ünnep lényege: a szombat – héberül: sábát – a legnagyobb és legszentebb zsidó ünnep. A szombatnál csak a Jom Kipur nagyobb és szentebb. 

Baja, sábát, ünnep, könyvtár
Újra zsidó templomként működik majd a bajai könyvtár a sábát idején
Fotó: Beküldött fotó

– A Tóra is így mondja: Jom Kipur – a Szombatok Szombatja. A szombat szentségéhez fogható nincs, mivel ez nemcsak egy pihenőnap, amikor mindennemű munka tilos, hanem a szombat szimbolizálja a zsidó ember szemében a Teremtést és a Teremtőt egyaránt, azt a Teremtőt, aki hat napon át teremtette a világot és a hetedik napon megpihent. Így adta az Örökkévaló a zsidó népnek a Szombatot, a szellemi felemelkedés napját. (...) Szombat este, amikor az ünnep véget ér , héber szóhasználattal: kimegy, ünnepélyesen elbúcsúztatjuk a királynőt, akit 25 órával korábban gyertyagyújtással és kiddussal (áldás a borra) fogadtunk. A két szertartás között a zsidó ember imádkozik, a Tórát tanulmányozza és minden tekintetben különbséget igyekszik tenni a hét hat, dolgos napja és a hetedik, a pihenőnap között. A dolog természeténél fogva a szombat – annak minden gyakorlati, szellemi, valamint háláchikus vetületével egyetemben – központi helyet foglal el a chászid folklór mesevilágában –  mondta hírportálunknak Zalavári László igazgató. 

A hétvége, augusztus 30-31. (péntek-szombat) tervezett forgatókönyve a következő. 

Péntek este: szombatfogadás 19 órától. Tóraolvasás, tanítás, kidus, bor és barhesz is lesz. Szombat reggel 9.30-tól sábát délelőtti ima, Tóraolvasás, heti szakasz magyarázata, utána kidus, bor, barhesz.

A Kérdezd a rabbit! elnevezésű beszélgetés baráti felekezetek képviselői és a rabbi között 16 órától kezdődik, a közösség tagjainak kérdéseire válaszolnak. A Hávdálá szertartást (a szombat búcsúztatását), melynek végén eloltják a gyertyákat és lekapcsolják a villanyokat is, 19:30-kor tartják. A szertartásokat Fináli Gábor tartja, a budapesti Hunyadi téri zsinagóga rabbija

Zárásként 20 órakor indul az Ábrahám fiai együttes koncertje, melyen zsoltárok és autentikus izraeli dalok hangzanak el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában