Bács-Kiskun

2024.08.23. 06:50

Hal Melinda és Pöltl Ákos: az okoseszközök iskolai korlátozása előrelépés a mentális egészség védelmében

Hal Melinda klinikai szakpszichológus és Pöltl Ákos családbiztonsági szakértő közösségi oldalukon tették közzé állásfoglalásukat az okostelefonok iskolai korlátozásáról. Mint véleményükben kiemelik, a törvény és a kormányrendelet-tervezet jelentős előrelépést jelent a gyermekek, kamaszok és fiatalok mentális egészségének védelmében, amelyet számos tudományos, szakmai és szakértői érv, kutatás, tanulmány támaszt alá.

Márton Anna

„A kormány egy júniusban elfogadott törvény alapján egységes szabályozást kezdeményezett az iskolákba be nem vihető és korlátozottan bevihető tárgyakra vonatkozóan. Júliusban megjelent egy kormányrendelet-tervezet is a nevelési-oktatási intézményekben a tiltott és a használatában korlátozott tárgyak köréről. Használatban korlátozott eszköznek minősülnek a telekommunikációs eszközök – különösen a mobiltelefonok –, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internet elérésre alkalmas okoseszközök” – olvasható az állásfoglalásban.

okostelefon, iskola, mobilhasználat
Forrás: Unger Tamás

Mint írják, a szabályozás a tanítási nap folyamán érinti az általános iskola 1-8., a gimnázium 5-12., valamint a szakgimnázium 9-13. évfolyamán tanulókat. 

„A törvény és a kormányrendelet-tervezet jelentős előrelépést jelent a gyermekek, kamaszok és fiatalok mentális egészségének védelmében, amelyet számos tudományos, szakmai és szakértői érv, kutatás, tanulmány támaszt alá. 

A legfontosabb tudományos hátterű, gazdasági, pszichológiai szakmai érvek az okoseszközök, különösen az okostelefonok nevelés-oktatási intézményi korlátozása mellett:

1. Az UNESCO (Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) 2023 júliusában megjelent, Technológia az oktatásban - GEM Report 2023 című globális oktatási monitoring jelentésében többek között az okostelefonok globális iskolai tilalmát javasolja, annak érdekében, hogy ismét a tanulók érdekei kerülhessenek előtérbe. Az okostelefonokat ki kell tiltani az iskolákból, hogy ne tudják elvonni a gyerekek figyelmét, javuljanak tanulási képességeik és kevesebb online zaklatás érje őket, fogalmaz a jelentés.

A jelentés szerint a világ mintegy 200 különböző oktatási rendszerét elemezve mára 4 országból 1 kitiltotta a telefonokat az iskolákból, törvények, vagy ajánlások által. Kitér arra is, hogy az alkalmazó intézmények esetén javultak az iskolai eredmények. 

2. A 2023. december 5-én kiadott PISA (Programme for International Student Assessment, magyarul Nemzetközi Tanulói Teljesítménymérés Program) jelentés szerint minden harmadik diáknak elvonja a figyelmét a digitális eszköz, amikor iskolában használja azt. 

3. Az okoseszközök jelentős, a normálisnál lényegesen magasabb dopamin (örömhormon) emelkedést okoznak a diákoknak, ezáltal minden más iskolai oktatási tevékenységet unalmasabbá, érdektelenebbé tesznek. 

A serdülő agy esetén elmondható, hogy hamarabb fejlődik a jutalmazásért, mint a gátlásért vagy önkontroll képességeiért felelős agyterület. Emellett a serdülők agyára erőteljesebben hat a dopamin, és még inkább addiktív esetükben az okoseszköz, mint érett agyi struktúrák esetén. 

4. Az okoseszközök iskolai jelenléte csökkenti a diákok közötti beszélgetéseket, interakciókat, személyes kapcsolatot, ami elengedhetetlen a megfelelő idegrendszeri fejlődésükhöz, ahogyan szociális készségeik és érzelmi intelligenciájuk hatékonyságában is negatív szerepet játszik.

5. Az okoseszközök figyelemelvonási képessége nem csupán a használat közben, hanem már ez eszközök elérhető közelségének tudatában is végbemegy. Ezért az okoseszközöket nem elég az iskolatáskába elrakni, szükséges az intézménybe lépve összegyűjteni és elzárva tárolni . 

6. A személyes képernyők tanórai használata maga után vonja az „elérhetetlenség feloldását”,  vagyis a fiatalok igen gyorsan a tanórai feladatról szórakoztató tevékenységekre váltanak” – részletezte véleményét Hal Melinda és Pöltl Ákos.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában