Kiskunfélegyháza

2024.08.30. 06:50

Lányuk elvesztése után küldetésüknek érzik a közlekedésbiztonsági tábor megszervezését – galériával

A két éve áprilisban kerékpáros balesetben elhunyt 14 éves félegyházi kislány, Berki Fanni emlékére rendeztek tábort Kiskunfélegyházán. A példás összefogással létrejött közlekedésbiztonsági tábor Fanni szüleinek kezdeményezésére valósult meg azzal a céllal, hogy ne történjen újabb hasonló tragédia a városban.

Vajda Piroska

A példaértékű kezdeményezés augusztus utolsó hetében harmadik alkalommal valósult meg. Fanni szülei, Steiner Nikolett és Berki Zoltán idén is szabadidejüket feláldozva dolgoztak azért, hogy a táborozók a szakemberek bevonásával megtanulhassák a helyes és biztonságos közlekedést. A szervezés mellett a finom ebédet is Nikolett és Zoltán főzték a tábor résztvevőinek. Fanni elvesztése után két hónappal fogalmazódott meg a közlekedésbiztonsági tábor ötlete. Az édesanya, Steiner Nikolett olyan kezdeményezést szeretett volna elindítani, ami életben tartja lánya, Fanni emlékét, ugyanakkor hasznára válik másoknak. Kézenfekvő volt a közlekedésbiztonsági tábor ötlete, amit nagyon sokan felkaroltak, támogattak, hiszen minden szülő fontosnak tartja, hogy iskolakezdés előtt megtanítsák a gyerekeiket a helyes közlekedésre – nyilatkozta hírportálunknak Bajzák Andrea, az önkormányzat ifjúsági referense, aki a tragédia óta segíti, támogatja a házaspárt. 

Fanni édesanyja, Steiner Nikolett,
Fanni édesanyja, Steiner Nikolett
Fotó: Vajda Piroska

Már az első közlekedésbiztonsági táborba is sok gyermek érkezett

Miután megszületett az ötlet nagyon gyorsan szerveződött a tábor, nagyon sokan álltak mellénk. Így a Göllesz-iskola, a félegyházi rendőrség, az önkormányzat, a Nor-Bike Kerékpár Szaküzlet és Szerviz, a Dél-100 Kft., a Bács-Kiskun Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság, Félegyházi Pékség és a Süveges Autósiskola – sorolta az édesapa, Berki Zoltán. 

Áprilisban történt a végzetes baleset és augusztusban már az első táborban 70 gyermek vett részt. A tábor nagyon jól sikerült, a gyerekek jól érezték magukat és rengeteget tanultak. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk: fontos és szükség van ilyen táborra, mondták a szülők, így nem volt kérdés, hogy legyen-e folytatás. A második és most a harmadik tábor is megvalósult. Eddig mintegy kétszáz gyermek tanult a biztonságos közlekedésről – mesélte Zoltán. Azt is elmondta, hogy Balla László, alpolgármester is az ügy mellé állt, idén is a jótékonysági halászléfőző verseny bevételével támogatta a tábor megvalósítását. 

A környezetükre és az egymásra figyelésre is tanítják a táborozókat

Azt látom, hogy nemcsak a gyerekeket kellene a helyes közlekedésre tanítani, hanem a felnőtteket is, a közlekedési morál ugyanis elszomorító hazánkban. Abban bízunk, hogy ha a táborozók generációja megtanulja azt, ami fontos, talán hosszú évek múlva megváltozik ez is – fogalmazta meg az édesapa, majd az édesanya, Steiner Nikolett vette át a szót.

– Nem azért csináljuk, hogy a figyelem középpontjába kerüljünk, hanem azért, hogy érzékenyítsük a gyerekeket. Tartottam előadást a táborozóknak, sokat beszélgettem a gyerekkel és azt tapasztaltam, hogy nem figyelnek kellően a környezetükre, egymásra. Sokat beszélgettünk ezekről, és a visszajelzések azt mutatják, hogy a tábor hasznos volt számukra, tudtam nekik segíteni. Ez nekem és a férjemnek is nagyon jó visszaigazolás. 

Berki Fanni – Boldogság Farm

Fanni lányunk halála után több mint tíz ló maradt ránk. El kellett döntenünk, hogy mi legyen az állatok sorsa. Mivel Fanni nagyon szerette őket, megtartottuk a lovakat és elkezdtem magam képezni, így ma már gyerekek lovagoltatásával foglalkozok. Nem sport célú oktatással foglalkozok, nem az az elsődleges célom, hogy a versenyzéssel járó stresszt tovább fokozzam a gyerekekben, hanem pont az ellenkezője. Azt szeretném, hogy a hozzám érkező gyerekek olyan szellemi és lelki stabilitást, nyugalmat éljenek át a terápiás lovaglás során, ami egyensúlyba hozza őket ebben a rohanó, teljesítmény orientált világban – mondta el Nikolett. 

A Boldogság Farm megvalósításáig nagyon hosszú út vezetett. – Fanni halála után újabb nehézségekkel, betegséggel kellett szembenéznünk. Ugyanakkor a lányunk tragédiája teljesen megváltoztatott bennünket. Fanni a halálával is tanít minket. Rájöttünk arra hogy, amit korábban csináltunk, a rohanás, a reggeltől estig tartó hajsza, nem járható út. Fanni elvesztése után több mint egy évig nem ültünk lóra és nem is lovagoltattunk senkit. Mígnem egy négyéves kislány rá nem kérdezett, hogy mikor jöhet újra lovagolni? Megígértem neki, hogy összeszedem magam és újra jöhet hozzánk. Ő volt az első, aki elültette ennek a farmnak a csíráját bennem. Ezt a kislányt aztán újabb és újabb gyerekek követték, akik rendszeresen járnak hozzánk lovagolni. A ló és a terápia által nagyon sok sikerélményt kaptam és kapnak a gyerekek is, ami nagyon felemelő érzés számomra. Idén első alkalommal tábort is szerveztünk a Boldogság Farmon, ahol 6 éves kortól tudunk gyerekeket fogadni. Tervezzük, hogy óvodás csoportokat is vendégül látunk  – mesélte az édesanya.

Úgy élnek túl, hogy örömet adnak másoknak

Ahhoz, hogy egy álom valóra váljon, rengeteg mindent kell csinálni. – Szabadidőmben folyamatosan építem, fejlesztem a farmot azért, hogy mindenki jól érezze magát nálunk. Minden, amit csinálunk a túlélésről szól. Ez egyfajta terápia. Van, aki alkoholhoz, droghoz nyúl, van, aki öngyilkos lesz a gyermeke elvesztése után. Mi úgy próbáljuk ezt túlélni, hogy örömet adunk másoknak és cserébe nem várunk semmit. Ha nem ezt csinálnánk, akkor azt gondolom, hogy összeomlanánk. Erőt ad, ha látjuk, hogy a hozzánk érkező gyerekek boldogok, mert akkor mi is boldog vagyunk – összegezte küldetésüket az édesapa.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában