Programok

2024.08.27. 06:50

Felekezettől függetlenül, mindenkit vártak a jubileumi Halasi Zsidó Fesztiválra – galériával

Koncertekkel, beszélgetésekkel, várostörténeti sétával és zsidó gasztronómiával várta a szervező Kiskunhalasi Zsidó Hitközség az érdeklődőket a 20. jubileumi Halasi Zsidó Fesztiválra az elmúlt hétvégén a halasi zsinagóga udvarán.

Pozsgai Ákos

Az idei fesztivál a korábbiaktól eltérően nem egy, hanem két napos volt. Az első napon Járdába vésett történelem címmel tartottak sétát Mester Sándor népművelő vezetésével, Kiskunhalas épített zsidó örökségeit, a botlatóköveket keresték fel, amelyek egy-egy halasi zsidó család történetét és emlékét őrzik.

Halasi Zsidó Fesztivál
Huszadik alkalommal rendezték meg Halasi Zsidó Fesztivált
Fotó: Pozsgai Ákos

Lélek vagyok, élni szeretnék! címmel Tóth Péter Lóránd tanár, Pro Cultura Hungarica-díjas versvándor előadása Radnóti Miklós utolsó hónapjairól szólt Kőszegi Ábel Töredék című munkája, a Bori notesz és a költő más versei alapján.

Világzene Izrael Népétől, Izrael Népéről, ez az összefoglaló üzenet hívta életre az innovatív zenei megoldásairól ismertté vált Docpiano Band Hakol Beseder című albumát és az azt bemutató koncerteket, a halasi közönség is egy különleges és interaktív utazást élhetett át időben és térben szombat este. A Hakol Beseder dalain keresztül vallási énekek, tóra idézetek saját stílusú feldolgozása, izraeli pop, ismert és kevésbé ismert héber dallamok, világslágerek csendültek fel különböző (akusztikus, jazz, latin, swing) zenei stílusokban és kultúrákban. Fényük töretlenül ragyog…, avagy, az 50-es, 60-as, 70-es, 80-as évek népszerű zsidó előadóiról szólt Réz András esztéta koncert utáni előadása, amelyet grillvacsora, borkóstoló követett.

Vasárnap délelőtt Zsidó-Keresztény Párbeszéd – Meghalni jó vénségben? címmel életről, halálról, eutanáziáról szólt a beszélgetés. Seffer Attila római katolikus plébános, Kováts Teodóra református lelkipásztor-kórház lelkész, Prof. dr. Róna Tamás főrabbi, Horváth Lászlóné Rózsa vezető szakápoló, aki a világhálón keresztül csatlakozott, és Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő volt, aki saját magát a koronavírus-járvány túlélőjeként határozott meg, a beszélgetés moderátora Káposzta Lajos újságíró volt.

A történelmi egyházak képviselői elmondták felekezetük álláspontját és személyes élményeiket, történeteiket. Ennek kapcsán esett szó szeretetről, bibliai alakokról és példákról, személyi felelősségről, állami akaratról és törvényekről, hospice ellátásról, a kórházi lelkészi munkáról, a képzésről.

A zsidó fesztivál ünnepélyes pillanata volt, amikor Róna Tamás főrabbi szertartás keretében visszahelyezte a zsinagóga Baka Antal által felújított főbejárati ajtóra a mezüzét, amely az egyik legismertebb zsidó jelkép, amely az ajtófélfára szerelt díszes tokba helyezett, pergamenpapírra írt imádság.

Vasárnap délután a KoHncerto – A Salom klub kórusa énekelt, zongorán kísért jelenlegi karnagyuk Andor Krisztián zongoraművész. A kórus hangversenyt követően „Egy korty varázslat, avagy kávézzon Ungár Anikóval címmel beszélgetett a népszerű bűvész előadóművésszel Bóka B. László újságíró, a beszélgetés során néhány bűvészszámot is láthatott a közönség. A zsidó fesztivál záró programja a Szeressük egymást, gyerekek! című Fesztbaum Béla Seress Rezső-estje volt.

A fesztivál védnökei: Bányai Gábor kormánybiztos és Prof. dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke voltak. A MAZSIHISZ elnöke levélben köszöntötte a zsidó fesztivál résztvevői és a fellépő művészeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában