Természet

2024.08.27. 15:15

Fiatal gólyát mentettek a halasi természetvédők – videóval

A halasi Csetényi Élménypark rezervátumában engedték szabadon azt a kis gólyát, akit a szülei hátrahagytak. Amennyiben nem lesz számára megfelelő a környezet, akkor újra befogják és vadasparkba szállítják.

Pozsgai Ákos

Egy napja új lakója van a Csetényi Élményparknak, a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület tagjai itt engedték szabadon a késői kikelésű madarat, aki itt maradt, szülei magára hagytak, el repültek délre.

gólya, mentés, Kiskunhalas
Halasi természetvédők mentettek meg egy fiatal gólyát
Fotó: Pozsgai Ákos

A legyengült gólyára Greguss Viktor talált rá és fogadta be, napokig etették, hogy megerősödjön, most jött el az ideje, hogy szabadon engedjék a madarat. A természetvédők abban reménykednek, hogy az északról délre vonuló gólyák megállnak pihenni a Csetényi Élménypark lápos, mocsaras tavánál, hogy erőt gyűjtsenek, és talán velük elrepül a kis gólya is. Ha nem így lenne, a parkban akkor is lenne elegendő táplálék a gólya számára, hogy ki tudja húzni a telet, hiszen etetni és gondoskodni fognak róla.

Folyamatosan figyelik a gólya állapotát, az elkövetkező napok kritikusak lehetnek a madár számára, de ha megszokja a helyét és jó egészségnek örvend, van rá esély, hogy a parkban telel, mondta Greguss Viktor. A szakember szerint azonban, ha romlik a gólya állapota, akkor befogják és a kecskeméti vagy a szegedi vadasparkba szállítják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában