Domonyiné Borbényi Katalin

2024.08.29. 06:50

Kormánykitüntetést kapott a kiskőrösi pedagógus

Domonyiné Borbényi Katalin, közoktatási szakértő, gyógypedagógus, a Bács-Kiskun Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kiskőrösi Tagintézménye logopédusa magas állami elismerésben részesült az állami ünnep alkalmából. A jól ismert szakemberrel beszélgettünk az eltelt évtizedekről, a hivatásáról.

Barta Zsolt

Augusztus 20-a alkalmából Sulyok Tamás köztársasági elnök a Magyar Bronz Érdemkereszt Polgári Tagozat kitüntetést adományozta Domonyiné Borbényi Katalinnak, közoktatási szakértőnek, gyógypedagógusnak, a Bács-Kiskun Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kiskőrösi Tagintézménye logopédusának. A kitüntetést a négy évtizeden át kimagasló színvonalon végzett oktató-nevelő munkája elismeréséül kapta. A pedagógussal beszélgettünk arról, miért is választotta a tanári hivatását? Miért lett logopédus?

Domonyiné Borbényi Katalin, Sulyok Tamás, díj
Domonyiné Borbényi Katalin a díjat dr. Felkai Lászlótól, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkárától vette át, a minisztérium márványaulájában
Fotó: Nagy Zoltán / Beküldött fotó

Hogyan kezdődött a Kiskőrösön élő, keceli származású szakember pályafutása? Domonyiné Borbényi Katalin az általános iskolai tanulmányait a keceli Arany János Általános Iskolában végezte, majd a kiskunhalasi Szilády Áron Gimnáziumban érettségizett. Mint mondta, a középiskolai évei során már megfogalmazódott benne, hogy kisgyerekekkel szeretne foglalkozni. Ezért a Bajai Tanítóképző Főiskolára jelentkezett, ahol 1984-ben diplomázott. Tanítói munkáját Kecelen a helyi iskolában kezdte, a kisiskolások tanítása során látta, hogy nagy szükség van olyan szakemberre, aki a gyermekek olvasási-írási-beszédhibáikkal egyénileg és specifikusan is foglalkozik. Így választotta Budapesten a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolát, ahol oligofrénpedagógia-logopédia szakon végzett 1989-ben. 

A diploma átvétele után már logopédusként látta el Kiskőrösön és a térségben élő óvodás korú és iskolás tanulók logopédiai terápiáját. 1995-től a területi logopédiai szakszolgálat irányítója, majd 2002-től két tanéven keresztül a kiskőrösi Nevelési Tanácsadó vezetője volt. 2005-ben szakvizsgázott az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola karán, ahol szakértői és vezetőtanári, gyakorlatvezetői diplomát kapott. 

A négy évtizedes logopédiai munkája során többféle tevékenységi területen dolgozott, részt vett a logopédia ellátás szakfeladatában, a beszédhez a nyelvi képesség elmaradásaihoz és a speciális zavarokhoz kapcsolódó diagnosztikai és terápiás munkákban.

Időszakosan bekapcsolódott a szakértői bizottság diagnosztikai tevékenységébe is. Mentorálta a fiatal kollégákat, tájékoztató előadásokat tartott a szülők és a pedagógusok számára. Amikor arról kérdeztem, hogy hány kisgyermeknek segített az évtizedek alatt, csak annyit mondott, hogy több mint ezernek. 

– Hogy miért is fontos ez a hivatás? A logopédiai fejlesztés nagyon sok területen preventív módon előzi meg a tanulási problémákat. Ezért is fontos az időben végzett logopédiai ellátás. A logopédia nemcsak azt jelenti, hogy a kisgyermekek tisztán beszélnek-e, vagy nem. Ez annál összetettebb szakmai fejlesztési terület. A logopédiai ellátás területei sokrétűek, ilyen a megkésett-akadályozott beszédfejlesztés, artikulációs zavar, nyelvi fejlesztés, a beszédészlelés-beszédmegértés fejlesztése, a diszlexia-diszgráfia-diszkalkulia javítása, a dadogás, a hadarás, az orrhangzós beszéd, afázia, diszfónia kezelése – hangsúlyozta a pedagógus.  

– De vajon mikor sikeres egy logopédus, akinek a munkája napi szinten nem látványos, ugyanakkor rendkívül fontos?

– Akkor érhet el egy szakember sikert, ha a kisgyermek, a szülő és a szakember maximálisan együttműködnek. A heti logopédiai foglalkozás nagyon fontos, de szinte még nagyobb jelentőséggel bír az otthoni gyakorlás. Enélkül pedig nincs siker, és a logopédiai hibákat így nehéz kiküszöbölni. Az élet minden területén fontos a gyakorlás, a kemény munka, legyen az iskolai tanulás, vagy a munkavállalás. Aki ezt a gyermekkorban elsajátítja, annak idősebb korában sem lesz gondja az adott kihívások leküzdése. A sikerességem kulcsa talán abban mérhető, hogy hosszú évek távlatában is jószívvel tekintenek vissza a munkámra a mára már felnőtté vált gyermekek és szüleik is – mondta Domonyiné Borbényi Katalin.

Domonyiné Borbényi Katalin
Domonyiné Borbényi Katalin, közoktatási szakértő, gyógypedagógus, a Bács-Kiskun Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kiskőrösi Tagintézménye logopédusa a díjjal
Fotó: Nagy Zoltán / Beküldött fotó

A kiskőrösi szakember 2022-ben magas szintű szakmai munka elismeréseként az  „Év pedagógusa” díjat vehette át a Kecskeméti Tankerületi Központ tanévzáró ünnepségén. A négy évtizeden át tevékenykedő pedagógus élt a nők 40 éves kor kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségével, így a 2024/25-ös tanévtől szakmai munkáját már csak kevesebb óraszámmal folytatja.

Domonyi Borbényi Katalint a magánéletéről is kérdeztem, hogy mit emelne ki, nagy mosollyal, egyértelműen a családját említette. Katalin színes karrierútja mellett, mindig nagyon fontos szerepet töltött be a család. Férjével, Domonyi Lászlóval már közel négy évtizede élnek Kiskőrösön, aki a város polgármestere közel húsz éve. Három felnőtt gyermekük és két pici unokájuk is van. Nyugdíjas éveiben több időt szeretne fordítani családjára és reméli, hogy sok kisunokával bővül még a család. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában