Egy Hét a Csillagok Alatt

2024.08.08. 18:30

Csillaglesre várják az érdeklődőket Bács-Kiskunban

Augusztus 9–17. között rendezik meg az Egy Hét a Csillagok Alatt országos csillagászati programsorozatot, melynek keretében több mint száz helyszínen várják majd távcsöves bemutatók, előadások és hullócsillaglesek az érdeklődőket. A kezdeményezés célja, hogy minél többen élhessék át a csillagos égbolt megfigyelésének élményét. Ebből a célból csillagvizsgálók és egyesületek, amatőr- és kutatócsillagászok egyaránt szerveznek bemutatókat szerte a megyében – közölte portálunkkal dr. Barna Barnabás, a Csillagok Alatt főszervezője.

Horváth Péter

Csillagászati program várja az érdeklődőket Baján, a Bajai Obszervatórium Alapítvány Borbás Mihály Bemutatótermében, ahol Csillagleső Est és Planetáriumi Vetítés lesz augusztus 9-én pénteken, 18–23 óra között. 

Bács-Kiskun, csillagles, hullócsillag,
Csillaglesre várják az érdeklődőket Bács-Kiskunban
Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Kecskeméten a Kecskeméti Planetárium, a MCSE Kiskun Csoport, a Hírös Sport Nonprofit Kft. szervezésében Domb Piknik – Hullócsillagok Éjszakája augusztus 10-én szombaton, 18–23 óra között a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban. Csak derült időben tartják meg a programot. A szabadidőközpontba 100 forint a belépő.

Lesz ingyenes program Ménteleken (külterület GPS: 46.9864, 19.5796), a Kecskeméti Planetárium szervezésében Kiskunsági csillagles címmel Augusztus 9-én pénteken. Távcsöves bemutató, naptávcsöves bemutató, csillagászati előadás és lézeres csillagképtúra várja az érdeklődőket. Előzetes bejelentkezés nem szükséges, tájékoztatás a +36-76/505-075-ös telefonszámon kapható. Csak derült időben tartják meg a programot.

Sükösd határában Nyári csillagles lesz Kernya János Gábor amatőrcsillagász szervezésében augusztus 16-án pénteken, sötétedéstől. A program helyszíne Sükösd déli vége, a MOL benzinkút mögötti mobiltelefon-torony szomszédságában. Itt távcsöves bemutató és lézeres csillagképtúra lesz, de csak derült idő esetén. A részvétel ingyenes, előzetes bejelentkezés nem szükséges. Tájékoztatás a [email protected] e-mail-címen kérhető.

Az MCSE Bácskai Csoportja is szervez csillagászati eseményt Baján, az SZTE Bajai Obszervatóriumában (Szegedi út, külterület III/70.) Ki a városból címmel augusztus 10. szombaton 18 órától éjfélig. Csillagászati előadás, távcsöves bemutató, kvízjáték, hullócsillagles, lézeres csillagképtúra és interaktív program várja az érdeklődőket. A rendezvény ingyenes, előzetes bejelentkezéshez nem kötött. Információt a [email protected] email címen lehet kérni. A program borult időben is meg lesz tartva, csak eső vagy viharos szél esetén marad el. Ajánlott földre teríthető vízhatlan laticellt hozni (páralecsapódás a füvön), illetve az éjszakai lehűlés miatt melegebb ruházat.

A korlátozott számú autóparkoló hely miatt erősen ajánlott kerékpárral, mopeddel, elektromos rollerrel idelátogatni. Az 55-ös út kerékpárútja biztonságos közlekedést tesz lehetővé, és a helyszín alig 4 kilométer Baja belvárosától. Útközben, a Gólyasor DK-i sarkánál a bicikliút mellett megtekinthető a már kihelyezett Szaturnusz oktatótábla is, amely a készülő Naprendszer Kerékpárút része.

Teljes programtérkép itt található.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában