Nyári kikapcsolódás

2024.08.04. 16:30

Családi program lehet a tojásdíszítés

Tojást díszíteni nemcsak Húsvét idején lehet. Nyári családi programnak is kiváló – hívta fel a figyelmet Zsigóné Kati népi iparművész, a tojásdíszítés királynője. Az országszerte elismert művész a közelmúltban először ajánlotta fel egyik értékes tojását egy rendezvény fődíjaként. Nagy örömére, jó helyre került a különleges alkotása.

Sebestyén Hajnalka

A nyáron sem unatkozik Zsigóné Kati népi iparművész, aki bár a művészet nyolc ágát műveli, mégis leginkább a tojásdíszítés kapcsán ismert. Az elmúlt hónapokban kapcsolatba került a kínai Li Zhen Úrral, a Kultúra Lovagjával, akivel először Húsvét alkalmából élő műsort közvetített saját otthonából. Összekapcsolódtak Kínában élő két művésszel, és a húsvéti hagyományokról, a tojásfestés technikáiról beszélgettek. A nyár elején pedig Li Zhen meghívására részt vett Kiskunfélegyházán, egy kínai fordító emlékoszlopának avatásán, aki számos Petőfi verset fordított le kínai nyelvre.

Zsigóné Kati, tojásdíszítés, Kecskemét
Zsigóné Kati tojásdíszítő 
Fotó: Németh András Péter

Legmélyebbről a legmagasabbra

Zsigóné Kati sosem titkolta, nagyon szegény sorból származik, rengeteg viszontagságon kellett átküzdenie magát. Mára azonban büszke és boldog művész, aki közel ötven éve él szeretetben férjével, Józseffel. Számos interjút adott az elmúlt években arról, hogyan jutott a legmélyebbről a legmagasabbra, miközben olyan bölcsességeket tolmácsolt sorstársainak, melyből sokan meríthettek erőt, kaptak reményt kilátástalanságukban. Ezt fémjelzi az az sok-sok pozitív visszajelzés a Facebook oldalán is, melyet rajongói és követői írtak meg számára. 

Elutasította a felkérést

A tojásdíszítés királynője az elmúlt több mint harminc év alatt rengeteg tévés felkérést kapott, de most először egyet elutasított. A Cápák között showműsor ajánlotta fel a szereplését, de nem vállalta. Úgy érezte, nincs ott a helye. 

Az akadémia tagja lett

Ugyanakkor ezzel egy időben egy különleges megtiszteltetés is érte: a Magyar Művészeti Akadémia tagjává választották, mint a magyar művészet és kulturális élet jeles képviselőjét. Ezzel a rangos elismeréssel egy régi vágya vált valóra. Nagy öröm számára, hogy a jövőben képviselheti az általa oly szeretett művészeti ágat a hazai rendezvényeken. 

Tojásdíszítés nyáron is

Zsigóné Kati úgy véli, a húsvéti tojásdíszítés nemcsak a tavaszi ünnep része lehet, mivel nyáron is jó családi programként szolgálhat. Egy csodálatos, összetartó erővel bírhat, és akár lakásdísznek, akár ajándéknak is kiváló lehet egy saját díszítésű tojás, mely szívvel és lélekkel készül. A művész ennek kapcsán hozzátette: annyiszor hallja, hogy emberek haragszanak egymásra, veszekednek. Nekik csak annyit tanácsolna, hogy üljenek le, alkossanak együtt. A végeredmény szinte biztos egy jó hangulatú, közös elfoglaltság lesz, béküléssel a végén. 

Workshop

A művésznő a tudását mindig is szívesen közreadta. Húsvét idején számos alkalommal tart foglalkozásokat. Tavasszal azonban a fővárosi Corvinus Egyetemtől kapott felkérést, és tarthatott workshopot a hallgatóknak a tojásdíszítésről, valamint a szimbólumokról, és ősi jelekről, melyek alkotásait díszítik, emelik értékét. 

Felajánlott alkotás

Zsigóné Kati elmondta: a közelmúltban egy rendezvény fővédnökeként felajánlotta egy értékes alkotását, egy csupa csipke strucctojást. Erre korábban nem volt példa. Tartott tőle, hogy ki nyeri el az alkotást, de hatalmas megkönnyebbülésére egy olyan család vehette át, akik méltán értékelik és tisztelik a tojásdíszítés művészetét.

Tojásmúzeum

Zsigóné Kati otthonában alakította ki saját múzeumát. A gyűjteményt egész évben meg lehet tekinteni, előzetes bejelentkezés alapján. Ezen a nyáron is már turisták és művészetkedvelő csoportok sokasága tekintette meg a nem mindennapi anyagot, melyhez a tárlatvezetést maga Katika biztosítja. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában