Budapest–Belgrád-vasútvonal

2024.08.05. 17:00

Három gyalogos-aluljáró is épül Halason a vasút felújítása során – galériával, videóval

A Budapest–Belgrád-vasútvonal fejlesztés részeként 91 szintbeli, kettő különszintű keresztezés, 13 gyalogos-peronaluljáró, 26 lift, 29 ezer négyzetméter kényelmes beszállást biztosító magasperon épül, valamint kialakítanak 381 P+R és 410 B+R parkolót, továbbá 59 kilométeren zaj- és rezgésvédő elemeket telepítenek.

Pozsgai Ákos

A vasútépítés újabb üteméhez érkezett a kiskunhalasi állomás is, ahol a vágányok mostanra a helyükre kerültek és megkezdték a gyalogosperonok építését. A peronok három részben helyezkednek majd el, a vasútállomás déli oldalán, a Vasút utca végén épülő gyalogos- és kerékpáros-aluljárótól egészen az állomás északi oldalán, a volt gyalogos-felüljáró vonaláig ér majd. 

vasút, aluljáró, gyalogos átjáró, Budapest-Belgrád vasútvonal
Három gyalogos-aluljáró is épül Halason a vasút felújítása során
Fotó: Pozsgai Ákos

Az állomás közepén épülő gyalogos-peronaluljárónál és a Vasút utcai aluljárónál két-két lift is lesz. Közben megkezdődött a volt rakodótéren a P+R parkolók építése és az állomásépület előtti terület, valamint a körforgó felújítása. A munkálatok idejére a vonatpótló buszok megállói a Kossuth utcán ideiglenesen kialakított buszöblökhöz kerültek át. Ide érkeznek és innen indulnak a járatok.

Épül egy harmadik aluljáró is a Csalogány utca végén, ahol a korábbi gyalogos-aluljárót elbontották. Ezen a helyen 1965 óta volt aluljáró, amellyel az addig balesetveszélyes átjárást szüntették meg. A leírások szerint a Magyar Államvasutak (MÁV) mérnökei egy előregyártott hídelemet terveztek, melyet a vasúti pálya mellett készítettek el és a kész betonszerkezetet helyezték a Budapest–Kelebia–Belgrád fővonalon a vágányok alá. Az aluljáró elkészítése a hagyományos módszer esetén szükséges három hónapi időtartam helyett mindössze 10 napig zavarta a vasúti forgalmat. Gyalogos-aluljárót, illetve vasbeton hidat abban az időben hazánkban ilyen módszerrel itt készítettek először.

A mostani építkezés jóval tovább tart, hiszen nemcsak az aluljárót, hanem a felette húzódó teljes vasúti pályát is újraépítették.

A korábbi aluljárónál 160 centiméterrel lesz szélesebb az új aluljáró, melyen a két irányú gyalogos- és kerékpáros közlekedés forgalomtechnikai eszközökkel lesz szabályozva. Közvilágítást is kiépítenek, valamint ahogy az épülő új vasút mentén több helyen, itt is lesznek zajvédő falak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában