Ballószögi Ifjúsági Csoport

2024.08.02. 17:45

A ballószögi fiatalok összefogtak, saját csoportot működtetnek

Tíz hónapja működik a Ballószögi Ifjúsági Csoport, mely ez idő alatt helyi és környékbeli fiatalok sokaságát mozgatta meg. A BIFI célja, hogy olyan programokat szervezzenek, melyek megszólítják saját korosztályukat, de kapcsolódnak a helyi rendezvényekhez is.

Sebestyén Hajnalka

2023 októberében alakult meg a Ballószögi Ifjúsági Csoport (BIFI), mely Steiner Ádám Zsolt elnökletével működik. Bár Ádám nem helybéli, de sok szállal kötődik a nagyközséghez. Rengeteg barátja lakik a településen, és a helyi VR Expert élményházban dolgozik, így nagyon jól ismeri a helyi közösségi életet. Jelenleg a kecskeméti Neumann János Egyetemen mérnökhallgató.

A ballószögi fiatalok összefogtak, saját csoportot működtetnek
Fotó: Beküldött fotó

Megszólítják a fiatalokat

Ballószögön pezseg a közösségi élet, azonban a sokrétű kulturális és szórakoztató rendezvénypalettában a fiatalokat megszólító programok még hiányosak. Ezen korosztály bár csatlakozik a helyi fesztiválokhoz, ünnepekhez, de nem igazán érezhették eddig magukénak, mivel kis számban voltak olyan programelemek, melyekbe szívesen bekapcsolódtak.

Ennek orvoslására, kedvezve a saját korosztályuknak hívták életre a Ballószögi Ifjúsági Csoportot. A megalakulásukat és a mindennapi tevékenységüket mentorálja Farkas Amália, a faluház művelődésszervezője, aki sokrétű tapasztalatával hatékonyan támogatja Ádámék munkáját. Ráadásul Amália a fiatalos lendülete révén abszolút azonosulni tud a csoport nézőpontjaival, ötleteivel és lelkesedésével.

Örömmel csatlakoztak

Az elmúlt tíz hónap bizonyította, van létjogosultsága a csoportnak. A fiatalok örömmel csatlakoztak, jó érzés számukra egy olyan közösséghez tartozni, mely a korosztályukat képviseli. Hasonló az érdeklődési körük, és ha bármi problémájuk van, biztos, hogy más is küzd hasonló gondokkal. Mindezeken túl a saját szervezésű találkozókon, programokon szívesen töltődnek fel élményekkel.

Tehetséggondozás

A csapatnak van még egy fontos küldetése, szeretne teret adni a korosztályában a tehetségeknek. Így zenei téren már többen bemutatkozhattak a helyi rendezvényeken, énekesként és DJ-ként. A zene mellett természetesen más téren is adott a lehetőség arra, hogy bárki kibontakoztass tehetségét, akár kultúra vagy éppen sport területén.

Ifjúsági nap

A BIFI célcsoportja a 12–26 éves korosztály, jelenleg mintegy 25 főt számlál a csapat, fiúkat és lányokat egyaránt. A csapat nyitott, nemcsak a ballószögiekre számítanak, hanem a környékbeliekre is. A vezetőség Ádám vezetésével négy fő, de sok önkéntes is segíti a munkájukat a programok szervezésekor. A helyi támogatói vállalkozói kör és az önkormányzat is melléjük állt, szívesen támogatják a rendezvényeiket.

Eddigi legnagyobb rendezvényük júniusban a Ballószögi Ifjúsági Nap volt, melyet a helyi sportcentrumban rendeztek meg. Az egész napos rendezvény sokszínűségét mutatta, hogy a játékos és csapatépítő feladatok mellett hasznos tudással is gazdagodtak a résztvevő gyerekek és fiatalok a különböző állomásokon. Arra is jó volt a rendezvény, hogy felmérjék, milyen irányban haladjanak tovább, mire van valós igény a korosztályukban.

A helyi Kossuth Lajos Általános Iskolában is ellátogattak, ahol bemutatkoztak és vázolták céljaikat. Több önkéntes is jelentkezett a tanulók közül, akik gyorsan megtalálták a hangnemet az idősebb középiskolásokkal, egyetemistákkal, fiatal felnőttekkel.

Nyitottak társcsoportok irányába

A Ballószögi Ifjúsági Csoport minden közösségi platformon megtalálható, a Facebooktól az Instagrammon át a TikTokig. A szomszédos települések ifjúsági csoportjaival is szeretnék felvenni a kapcsolatot, az orgoványival és a helvéciaival már élő a közös együttműködés. Az ott élő fiatalok csoportosan látogattak el az ifjúsági napra. Mindkét helyre visszahívást is kaptak. Orgoványra a falunapra, Helvéciára pedig a szüreti napra látogatnak el a ballószögiek.

A tíz hónap alatt már volt olyan helyi rendezvény, melybe bekapcsolódtak. Például a Falukarácsony alkalmával Fotófalat működtettek nagy sikerrel. Szeptemberben a XX. Ballószögi szüreti napok péntek estéjére készülnek saját programmal.

Gálára készülődnek

Önálló szervezésű eseményük a Születésnapi Gála lesz október 19-én, szombaton a ballószögi faluházban. Hagyományteremtő módon minden évben szeretnék megtartani. Köszöntővel, állófogadással, évértékelő összeállítással, szülinapozással, élőzenével és partihangulattal készülnek. Ünnepélyes környezetet álmodtak meg creative black tie dress code megadásával. Kettős célú a gála: egyrészt a BIFI megalakulásának évfordulóját ünneplik meg, másrészt a Ballószögi Kossuth Lajos Általános Iskola éppen aktuális 8. osztályának tagjait megszólítva szeretnék az ,,első bálozások” értékét visszacsempészni a szokások közé.

Közösségépítés

Farkas Amália közösségépítésben nagy segítségükre van. A művelődésszervező szakember elmondta: nagyon jó a csapat, szeret velük együtt dolgozni. Ádámék komolyan érzik a súlyát a csapat működtetésének, elszántak és lelkesek. Minőségi programokra törekszenek, hogy megadják a korosztályuknak azt a tartalmas kikapcsolódást, mely feltölti őket és informatív is számukra. Ezek megvalósításában szeretne a jövőben a segítségükre lenni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában