KNPI

2024.07.26. 19:10

Rétisast mentettek ki egy horgásztóból Bácsalmáson

A bajba jutott rétisast a bácsalmási Tóbisztrónál lévő horgásztóból kellett kimenteni. A madarat Kiss Zoltán tulajdonos és Agócs Gergő hivatásos vadász halászta ki a vízből. A mentőakció után a Szegedi Vadasparkba szállították megfigyelésre a madarat, és azóta kiderült, hogy jól van.

Vizi Zalán

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság honlapján Tamás Ádám természetvédelmi őrkerület-vezető számolt be arról, hogy egy rétisast (Haliaeetus albicilla) találtak július közepén egy bácsalmási horgásztóban. Az állat fiatal, így elsőre azt feltételezték, hogy korából adódó tapasztalatlansága miatt eshetett a tóba, ahonnan az átázott tollazatával már nem tudott felszállni.

Bácsalmás, rétisas, KNPI
Rétisast mentettek Bácsalmáson
Forrás: knp.hu

Miután a Tóbisztró tulajdonosa, Kiss Zoltán és Agócs Gergő hivatásos vadász a rétisast kimentette, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata az állatot másnap reggel a Szegedi Vadasparkba szállította további gondozásra és vizsgálatra, hogy kiderüljön, nem-e más ok következtében gyengült le annyira, hogy kézre kerülhetett. A Vadaspark tájékoztatása szerint a fiatal sas jól van, rendesen táplálkozik, minden bizonnyal tényleg csak az eddigi csekély élettapasztalata sodorta őt pácba – olvasható a knp.hu oldalon.

Mint írják, a rétisas Bácsalmás tágabb térségében kisszámú fészkelő. Mindössze néhány pár fészke ismert a szakemberek számára, ahol a költési siker az elmúlt években igen alacsony volt. Korán kezd költésbe, sokszor már január végén, február elején tojásokon kotlik. Fiókái általában májusban repülnek ki a fészekből, de a szülők még hetekig etetik őket. Nem tekinthető táplálékspecialistának, mert szinte minden elérhető állati eredetű táplálékot felvesz. Kedveli a halakat, de rágcsálókat, vagy sérült, megsebzett madarakat is előszeretettel fog. Különösen a téli időszakban gyakran figyelhető meg állati tetemeken, zsigereken is.

A rétisas hazai állománya stabil, enyhén emelkedő, jelenleg 450 párra tehető. Hazánkban fokozott törvényi oltalomban részesül, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 1 millió forint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában