Beruházás

2024.07.14. 14:00

Befejeződött a piaccsarnok építése Kunszálláson

Befejeződött a piaccsarnok építése Kunszálláson, lezajlott a műszaki átadás-átvétel, jelenleg a használatba vételi engedélyezési eljárás van folyamatban, ami egy-két hónapig biztosan eltart – adta hírül a település közöségi oldalán Almási Roland Márk, polgármester.

Vajda Piroska

Közleményében azt írja, hogy az elkészült, fedett csarnok alapterülete mintegy 200 négyzetméter, a részben ez alatt található épület hasznos alapterülete 35 négyzetméter, mely magába foglalja az üzlethelyiséget a hozzátartozó raktárral és vizesblokkal, valamint a férfi, illetve a női/akadálymentes mosdót és a takarítószer tárolót. Mindezeken felül a térkővel burkolt fedetlen terület nagysága további 200 négyzetméter. Tehát a teljes, hasznos alapterület több mint 400 négyzetméter.

beruházás, piaccsarnok, Kunszállás
Befejeződött a piaccsarnok építése Kunszálláson
Forrás: Kunszállás Község Önkormányzata Facebook-oldala

A kertépítés valószínűleg a nyári meleg miatt kora őszre csúszik. A készülő kert pedig már előfutára lesz a településközpont ilyen téren való újragondolásának.

A csarnok alatt összesen tizenhét, sorszámmal ellátott árusító asztal várja az árusokat, ezek egyenként zárható rekesszel rendelkeznek. Ezen felül gondoltak a ’’kitelepülő” árusokra is, számukra is lesz némi tér.

Az elkészült üzlethelyiségre – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – pályázatot ír ki az önkormányzat, melyet a nyár folyamán tesznek közzé. 

A csarnoképület környezetbarát energiaellátásról napelem rendszer gondoskodik. A mosdók és az épület hátsó oldalán található falikút nyilvános használatú lesz, azt bárki a nap 24 órájában igénybe veheti.

A piac működésének szabályaira vonatkozóan települési rendelet készül, mely tartalmazni fogja többek között a helypénz és egyéb bérleti díjak mértékét. Ezek kidolgozás alatt vannak, de annyit elmondhatunk, hogy elsődleges célunk alapvetően az önköltségi szintű üzemeltetés lesz és nem a profitszerzés.

A piacnapok száma kettőre bővül, a csütörtöki nap mellett szombati is piacnap lesz Kunszálláson. Ez egyrészt közigény, részben pedig pályázati vállalás. Ezen felül, hétköznapokon is nyitva áll majd azok számára, akiknek van valamilyen portékájuk és szeretnék eladni.

A teljes projektösszeg 100 572 000 forint, az elnyert támogatás mértéke pedig 85 087 000 forint volt. A település által biztosított önerő így 15 485 000 forint, ezen felül további 10 millió forintba kerül a pályázaton felüli térburkolás, az asztalok és egyéb utcabútorok, berendezések vásárlása. Tehát komoly beruházásról van szó. Ugyanakkor fontosnak tartom megjegyezni, hogy az elnyert pályázati összeg utófinanszírozású, ami azt jelenti, hogy a teljes beruházási összeget meg kellett előlegeznünk. Erre a korábbi években készültünk, nagyon büszkék vagyunk rá, hogy stabil anyagi helyzetünk mindezt megengedi – olvasható a közleményben. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában