Fejlesztés

2024.07.21. 15:04

Jórészt zöldenergiával fog működni a most épülő minibölcsőde Kelebián

Új, nyolc férőhelyes bölcsőde nyitja meg kapuit jövő februárban a településen, a meglévő óvoda és bölcsőde mellé épül. A fűtést hőszivattyús rendszerrel, míg az áramellátás nagy részét napelemekkel biztosítják majd a 149 millió forintból megvalósuló új minibölcsődében.

Pozsgai Ákos

Kelebián már működik egy nyolc férőhelyes minibölcsőde, a helyi képviselő-testület egy újabb bölcsőde építéséről döntött a növekvő igények miatt. – Az önkormányzat előzetesen több kört is futott, hogy mini vagy normál méretű bölcsőde legyen, de végül úgy határozott a testület, hogy minibölcsőde létesítésére adunk be pályázatot a Pénzügyminisztériumhoz a hosszú távú biztonságos működés érdekében – vázolta a tervezett beruházást megelőző döntéshozatal folyamatát Maczkó József polgármester.

minibölcsőde, fejlesztés, Kelebia,
Jórészt zöldenergiával fog működni a most épülő minibölcsőde Kelebián
Fotó: Pozsgai Ákos

A településvezető elmondta, a hektikusan változó születések miatt hozták meg azt a döntést, hogy a már működő óvodai és bölcsődei intézményen belül lenne célszerű üzemeltetni a harmadik egységet is, amely önkormányzati telken, közvetlen a Gézengúz Óvoda és Bölcsőde melletti területen épül meg. Rugalmas működést tesz majd lehetővé a három szervezeti egységen belül a dolgozók szabad mozgása, a már meglévő létszámhoz további két fő gyermekgondozót vesz fel az önkormányzat, akiknek a szakmai képzése már folyamatban van, közölte a polgármester.

Az új, nyolc férőhelyes minibölcsőde 142 millió forintba kerül, amelyben benne van az építési költségeken felül az új intézményi egység teljes berendezése, a külső és belső játékokkal, óvodai bútorokkal, a szükséges konyhai eszközökkel és berendezésekkel együtt. Lesz egy nagyobb foglalkoztató helyiség, egy sószoba, vizesblokkok, iroda és raktár.

Jórészt zöldenergiával fog működni a most épülő minibölcsőde Kelebián
Fotó: Pozsgai Ákos

Az új minibölcsőde energiaellátását nagyrészt zöldenergiával igyekeznek majd biztosítani, napelemekkel, a fűtésrendszer hőszivattyús technológiával fog üzemelni. A környezetkímélő megoldással a várható rezsiköltséget is igyekeznek majd a minimálisra szorítani, mondta el Maczkó József.

Az új bölcsőde várhatóan decemberig elkészül és a terek szerint a használatba vételi engedély megszerzése után legkésőbb 2025 februárjában meg is kezdheti működését, ekkortól fogadhatja a gyerekeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában