2024.07.25. 17:10
Kajszibarack szezon: az elmúlt évek legjobb termése volt idén – podcast
Somodi Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének alelnöke, a Kecskeméti Hírös Gazdakör elnöke volt a Rádió 1 Gong Téma című műsorának vendége, aki a kajszibarack szezonról beszélt. Elhangzott, hogy az idei az elmúlt évek legjobb kajszibarack szezonja volt a tavaszi fagyok, és a közepesnél valamivel bővebb hozam ellenére.
Somodi Ferenc elmondta, hogy a szezon hossza a szokásos volt, de nagyon korán, mintegy három héttel korábban, május közepén kezdődött, és ennyivel hamarabb is lett vége, már csak néhány kései fajta található a fákon.
Annak ellenére volt az utóbbi években tapasztaltnál sokkal jobb szezon, hogy az április 19-i éjszakán súlyos fagy volt, amiben sok virág károsodott Kecskemét környékén és a megye északi részén. Ennek ellenére az átlagnál jobb év volt, noha nem volt teljes termés.
Az alelnök megjegyezte, hogy az utóbbi évek sorozatos fagykárai hatására a kajszi termőfelülete csökken, hiszen sok termesztőnek elment a kedve a gyümölcstől, és más növényre váltott. Ennek ellenére még mindig jelentős területen folyik a termesztés, a hagyományos megyei körzetek megvannak, úgy, mint Kecskemét és környéke, Kecel vagy Soltvadkert – mondta Somodi Ferenc. Persze a mai termesztés nem éri el azt a volument, ami akár 100 évvel ezelőtt volt, de mások a körülmények, és a termesztési technológiák is.
Somodi Ferenc arról is beszélt, hogy folyamatosan jönnek új, különleges kajszifajták is, és a nemesítők igen rákoncentrálnak a fagytűrésre, hogy hosszan elhúzódó virágzású fajtákat nemesítsenek.
Az alelnök elmondta: jó imázsa van a kajszinak, a homok pedig plusz adottsággal rendelkezik más környékhez képest, ugyanis éjszaka is állandó meleget sugároz a talaj, ezért magas a gyümölcs cukortartalma és a beltartalmi értéke.
A kajszibarack szezon már a legvégén jár, még tart van az őszibaracké, jön a szilva és az alma, a legkoraibb fajta a gála. Az alma idén szintén 3 héttel korábban érik. Somodi Ferenc szerint ez nem az extrém meleg, hanem a korai tavasz miatt van így. Az alma érését éppen gátolja a nyári kánikula, azt a hűvösebb napok, és harmatos reggelek segítenék inkább.
Baon podcast
- A mesterszakács libahúsos receptjei karácsonykor is jól jöhetnek – podcast
- Idén havonta 30 lakástűz okozott munkát a tűzoltóknak vármegyénkben – podcast
- A klímaváltozás felgyorsítja a fák öregedését és pusztulását Kecskeméten is – podcast
- Mutatjuk az év legtrendibb szakmáit a nyári diákmunka programban
- Szemereyné Pataki Klaudia: Fényár ragyogja majd be az adventi kecskeméti főteret