Kecskemét

2024.07.11. 16:21

Innovációs táborban ismerkednek a középiskolások a Neumann János Egyetemmel – galériával, videóval

Hétfőn kezdődött az immár harmadik alkalommal megrendezett Neumann Innovációs Tábor a GAMF Műszaki és Informatikai Kar szervezésében. Az ország minden pontjáról érkezett 72 középiskolás diák hat terület tematikus programján vehet részt a GAMF Kar és a kecskeméti CAMPUS területén. Az innovációs tábor öt napjában megismerkedhetnek a mérnöki, informatikai és gazdasági területekkel, találkozhatnak az egyetem oktatóival, illetve betekintést nyerhetnek az egyetemi életbe.

Horváth Péter

A Neumann János Egyetem munkájába láthatnak bele azok a szerencsés diákok, akik részt vesznek az egyetem harmadik alkalommal megrendezett Neumann Innovációs Táborában. A korábbi táborokhoz képest annyi változás történt, hogy kizárólag partneriskolák igazgatói ajánlásai alapján érkezhettek a diákok, iskolánként ketten. A bentlakásos tábor ingyenes a fiataloknak, a Neumann János Egyetemért Alapítvány finanszírozza az ötnapos rendezvényt. A középiskolások 23 város 34 iskolájából érkeztek – mondta el Halczman Szilvia, a GAMF Kar beiskolázási igazgatója.

innovációs tábor, Neumann János Egyetem, gamf kar
Innovációs táborban ismerkednek a középiskolások a Neumann János Egyetemmel
Fotó: Horváth Péter

Az igazgató elmondta, hogy a programokat hat tématerület köré csoportosították. A programozás területén belül az ipari berendezések, robotok, kisautók, Minecraft, vagy az Apple ökoszisztémába tartozó iOS applikáció programozása történik. Játékfejlesztés is a tematika részét képezi, az egy hét alatt megírnak egy játékot, amit magukkal vihetnek további otthoni fejlesztésre. 

Sakkfigurát nyomtattak és visszapillantót is készítettek az innovációs táborban

A Mindent a 3D-ről tematika keretében a háromdimenziós tervezés, -szkennelés és -nyomtatás különböző válfajait ismerik meg a táborlakók. Nemcsak a klasszikus 3D nyomtatásba pillanthatnak be a fiatalok, hanem betekintést nyernek a műgyantás- és a fémnyomtató működésébe is. Számos érdekesség készült ezeken a nyomtatókon a tábor ideje alatt: többek között egy labirintusszerű ügyességi játék műanyagból, Batman-logó, de a készítő arcát viselő sakkfigura is elhagyta a hipermodern gépeket.  

A Jármű tematikán keresztül a gépész- és járműmérnökök munkájába nyernek bepillantást az érdeklődő fiatalok. Ennek keretében volt jármű ügyességi teszt, fékteszt, kerékcsere verseny, valamint kipróbálták a hegesztőszimulátort és járműfényezést is. Ez utóbbi alkalmával mindenki készített magának egy visszapillantó tükröt, amit maguk fényeztek és írtak alá. A műanyag előállításának technikáiba is belestek a tematikát választó ifjak. 

Megismerkedtek a tőzsde működésével, gyárat látogattak

A Trendek a logisztikában tematika gyárlátogatást, komissiózást, vagyis az áru leghatékonyabb összekészítését, és a logisztikai rendszerek gyakorlati működését tartalmazza. Az egyetem minden évben megrendezi a 24 órás logisztikai versenyt, melyből több érdekes feladattal is kihívás elé állították az adott tematikát választó táborozókat. A Gazdaságtudományi Kar területeibe a CAMPUS-on avatták be a diákokat. Ők a Tőzsdetojásban tekintettek bele a tőzsde működésébe és az adatelemzés folyamatába, illetve a marketing érdekességeit is bemutatták részükre az oktatók. A turizmus-vendéglátás rendszereiről is képet kaptak, valamint gasztronómiai bemutatón is részt vettek a tanulók.

Nemcsak szakmai, hanem szabadidős programok várták a fiatalokat. Hétfőn grilleztek, kedden a Hilti fogadta őket gyárlátogatásra, majd a városháza látogatóközpontját tekintették meg. Hat cég duális tájékoztatót is tartott a táborlakóknak, ezt pedig gokartozás követte. Csütörtökön a Mercedes gyárba látogattak el, pénteken pedig a Domb Beach-re mennek lazítani az ifjak. 

Halczman Szilvia elmondta, hogy az egyes tematikákkal, mint leendő hallgatót szerették volna megszólítani a továbbtanulás előtt álló fiatalokat, akik közül nagy arányban érdeklődnek is az egyetem iránt. Az igazgató rámutatott, jelenleg is van olyan hallgatójuk, aki még az első táborban vett részt középiskolásként.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában