Pihenés

2024.07.14. 18:21

Százak hűsöltek, fürödtek a hétvégén a hartai és a solti Duna-parton – galériákkal

A július közepén szokatlanul nagy, csúcsokat döntögető kánikulában százak kerestek enyhülést a hétvégén a hartai és a solti Duna-parton. A rekkenő melegben a két település Duna-partjának látogatottsága úgy berobbant, hogy a több száz főnyi fürdőző, napozó döntő többségét, mintegy 70 százalékát ugyan a környéken élők adták, de a többiek vízi járművön érkeztek a homokos, fövenyes part árnyat adó fái alá, hogy ott verjenek sátrat, vagy parkoljanak a lakóautóikkal.

Zsiga Ferenc

– A pár napos, kiugróan magas napi átlaghőmérséklet elég volt ahhoz, hogy sátrazásra, fürdőzésre a hartai Duna-partot válasszák nagyon sokan. A forgalomnövekedés kétségtelenül jót tesz az év nagyobb részében is nyitva tartó Duna-parti vendéglátóhelyeknek, köztük az immár önkormányzati tulajdonban és üzemeltetésben lévő Panoráma Halászcsárdának. A szokásosnál több sátor most annak is köszönhető, hogy hétfőtől vasárnapig egy hétig itt táboroznak a hagyományőrző tánccsoportok – mondta az egyik vendéglátóhely tulajdonosa, aki szerint a nagy meleg felforrósította a foglalási kedvet, a község szálláshelyein is nőtt a vendégforgalom.

strand, Harta, Solt
Sátrakkal és lakóautóval is érkeztek a solti Duna-partra
Fotó: Zsiga Ferenc

A helyi vállalkozó szerint a kalocsai járásban sehol nincs a Dunának olyan szép folyóparti strandja, mint Hartán. Az itt kialakult homokos part és fövény mintegy 700 méter hosszan, a Duna irányába lassan mélyülve, pár lépesre a vendéglátóhelyektől húzódik, és a csónakokkal, kisebb hajókkal való kikötésre is kiválóan alkalmas. A partot most a víztől alig ötven méterre több tucat kisebb-nagyobb sátor népesíti be, ugyanis a vasárnap záruló tánctábor résztvevőinek száma eléri a száz főt. Az önkormányzat tulajdonában és üzemeltetésben lévő Panoráma Halászcsárda és a hozzá tartozó apartmanok mellett a többi népszerű vendéglátóhely is nagy hangsúlyt fektet a vízpart kulturált állapotára és használatára. 

A solti Duna-partra vezető út nagyon jó állapotban van, viszont még mielőtt véget érne, érdemes balra kanyarodni, mert onnan már elénk tárul a szemet gyönyörködtető strand. Ahogy oda értünk, máris tapasztaltuk, hogy napozók, fürdőzők tucatjai lepték el a mintegy 350 méter hosszú, munkagépekkel szépen elegyengetett homokos partot. A kikapcsolódni vágyók egy része a Solt Beach Bár árnyat adó terasza alatt hűsölt, eszegetett, iszogatott. A strand és környékén parkoló autók mellett a parton kikötött vízi járművek sokasága is arról árulkodott, hogy nagyon sokan a Dunán érkeztek.

– A szezon eddig nagyon jól alakul, nem csak most hétvégén, ebben a rekkenő nagy kánikulában, de hét közben is szinte tele van a part. Talán meglepő lehet a szám, de a látogatóinknak a fele vízen, motoros vagy manuális hajtású vízi eszközzel érkezik. Többen vannak, akik a nagy Duna-túrán vesznek részt, és a jó adottságú part és kemping, az étlapunk miatt pihenőhelynek bennünket választanak. Vonzó lehet az is, hogy nagyon baráti áron tudunk kempinghelyet adni, sátorhelyeink már 1500 forint/naptól vannak, a lakókocsival érkezőknek 3000 forint/ naptól tudunk helyet biztosítani. A vendégek étkezése is megoldott, hiszen a szokásos strand ételek, gyros, hamburger, palacsinta mellett, egytál ételeink is vannak, és a rekkenő meleg ellenére nagyon sokan keresik a helyben készült pacalt – mondta el Iványi Norbert, a Beach Bár és Camping üzemeltetője.

Iványi Norbert az is megosztotta velünk, hogy a solti Duna-part vonzerejét mindezen felül az adja, hogy innen egészen Kalocsáig korlátozások nélkül lehet vízisízni, jetskizni, motorcsónakázni. 

Fontos azonban, hogy a fürdőzők az ellenállhatatlan látvány, az alacsony vízállás, a langymeleg Duna ellenére egy pillanatra se feledkezzenek meg arról, hogy a víz Soltnál a sok kotrástól, a közeli sodorvonaltól nem lassan mélyül, a hosszú partszakaszon mindenki a saját felelősségére fürödhet.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában