Felsőlajos

2024.07.22. 14:55

Fehérasztal Lovagokat avattak fel az Új Tanyacsárdában – galériával, videóval

Hazám, szakmám, becsületem! – ennek szellemiségében dolgoznak hazánkban az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagjai, akik a vendéglátásban, turizmusban a gasztronómiai örökség megóvásában és a gasztrokulturális tevékenységekben az élen járnak. Hétfőn a felsőlajosi Új Tanyacsárdában kilenc új tagot avattak fel.

Sebestyén Hajnalka

Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend avatási ceremóniájának és a kitüntetési ünnepségének ezúttal is a felsőlajosi Új Tanyacsárda adott helyet, melynek tulajdonosa Garaczi János egyben a lovagrend nagymestere. 

Első Magyar Fehérasztal Lovagrend, Felsőlajos, ünnepség
A felsőlajosi Új Tanyacsárdában kilenc új tagot avattak fel.
Fotó: Bús Csaba

19 éve együtt gondolkodnak

A nagyszabású rangos esemény hagyományosan a lovagrend felvonulásával vette kezdetét, majd Garaczi János nagymester mondott köszöntőt. Kiemelte: az Első Magyar Fehérasztal Lovagrendet 2005-ben alapította meg Benke Laci bácsi, azaz Benke László mesterszakács. Ő maga alapító tag volt. Nagy büszkeségükre, őket még a Parlamentben avatták fel. Célul tűzték ki, hogy a gasztronómiai örökség megóvásában és a gasztrokulturális tevékenységükkel az élen járnak. Valamennyien a maguk területén hozzájárulnak a magyar gasztronómia jó híréhez, a hagyományok ápolásához, megőrzéséhez. A Fehérasztal lovagok között van szakács, felszolgáló, cukrász, pék, szódás, borász, pálinka- és sörfőző egyaránt. Megfogadták: Hazám, szakmám, becsületem! Tudatában végzik mindenkor munkájukat. Ennek köszönhetően van ma is jó híre a magyar gasztronómiának, a magyar vendéglátásnak, a magyar vendégszeretetnek. 

Van utánpótlás

Garaczi János végül hozzátette: az avatandó tagok között idén sok a fiatal, mely örömmel tölti el, hiszen biztosított az utánpótlás, lesz aki átadja az utókornak a tudást, tovább élteti a magyar gasztronómiát. 

Minőségi értékek megóvása

A köszöntők sorát dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun vármegyei közgyűlés alelnöke folytatta. Elmondta: felgyorsult világunkban nap mint nap találkozunk a gyorsasággal a gasztronómiai területén is, például a gyorséttermekkel. Össze sem hasonlítható az, amit ott ehetünk, vagy egy valódi ízeket kínáló étteremben, melyet a Fehérasztal Lovagrend is képvisel. Ennek a szakmának megvan a szellemisége, óriás tudás van mögötte, melyet nem szabad elveszni hagyni. Ennek megóvásában, a minőségi értékeket gondozásában élen jár a Tanyacsárda és Új Tanyacsárda is. 

Szakmai tapasztalatcserék

Lajosmizse polgármestere, Basky András rámutatott az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend szakmai előnyeire is, hiszen ezen a napon az ország különböző részeiről érkező szakmabeliek tarthatnak közös eszmecserét. Felköszöntötte Garaczi Jánost a születésnapja alkalmából, valamint gratulált neki, hogy a Tanyacsárda idén is elnyerte az Év Legjobb Magyaros Étterme kitüntetést

A köszöntők sorát végül dr. Pataki Mihály címzetes igazgató, a lovagrend tagja zárta. 

Kilenc új tagot avattak fel

A rendezvény egyik leglátványosabb pillanata a lovagrend új tagjainak felavatása volt. Először az avatandók elmondták közösen az esküt, majd következett az avatási ceremónia. A kilenc új tag: Bősz Gábor, Buzás Ferenc, Dékány Levente, Győrfi Bertalan, Karl Zsolt, Kecskés István, Kovács Attila (Új Tanyacsárda vezető séfje), Kovács János és Petőné Fazekas Irén, valamint tiszteletbeli lovaggá avatták dr. Simon Ferencet és Varjú Vilmost.

Díjátadó

Az avatási ceremónia után adták át az idei díjakat. Nagy Ezüstkeresztet vehetett át Dankai László, Kelemen Helmut, Szőllősi Edit, Nagy Aranykeresztet pedig Blaskó János, Fekete Antal és Wenczelné Vigh Maya. Koronával ékesített Nagy Aranykeresztet ítéltek oda Kellényi Zoltánnak. 

Benke László Emlékdíj

A lovagrend megalapításában és működtetésében nagyon fontos szerepet töltött be Benke László mesterszakács, Lajosmizse szülötte, aki öt évvel ezelőtt hunyt el. Benke Laci bácsi emlékére díjat alapítottak. Idén e rangos kitüntetést Garaczi János kapta kiváló szakmai munkája és a Lovagrendben végzett áldozatos tevékenysége elismeréseként. 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában