Hagyomány

2024.06.25. 14:31

Szent Iván-napi fáklyás csónakázást rendeztek Dusnokon

Dusnokon 130 éve, 1894. június 24-én hatalmas jégverés pusztított. Akkor a dusnokiak megfogadták, hogy ezen a napon nem mennek ki a határba dolgozni, hanem szentmisét tartanak és Szent Iván-napján őseikre emlékeznek. A községben 130 éve töretlenül megtartott szentmise a rendszerváltozás utáni években tejesedett ki az egész falut megmozgató közösségi eseménnyé, amelynek a leglátványosabb része idén is a fáklyás, zenés csónakázás volt a Vajas-csatornán.

Zsiga Ferenc

Az őseik fogadalmát tartó utódok hétfő reggel nyolckor misére gyűltek, majd este nyolckor indult az alkalomra összeállított, hatvankét hajóegységből álló fáklyás víziflotta a Vasvári utca végi gyülekezőhelyről. Az eseményre még Pécsről, Bajáról, Bogyiszlóról és természetesen számos környékbeli településről, például Sükösdről érkeztek saját csónakokkal. A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat mintegy harminc munkatársa, élükön Rideg Lászlóval, a vármegyei közgyűlés elnökével vettek részt a vízi felvonuláson. Az indulásra valamennyi fáklyát meggyújtották és az alkalomra verbuválódott zenekar is elkezdett játszani, őket külön csónak szállította.

felvonulás, csónakázás, Szent Iván-nap
Szent Iván-napi fáklyás csónakázást rendeztek Dusnokon
Fotó: Zsiga Ferenc

Bényi Emese, főszerező, a művelődési ház vezetője elmondta: a látványos flottát idén minden korábbinál több csónak és egyéb vízi jármű alkotta. A Mindszenti István polgármestert szállító vezérhajó, utána a többi úszóalkalmatossággal együtt végigsiklott a nézőközönséggel megtelt sétány és a Vízi Turisztikai Központ előtt, majd a Vajas-híd alatt elhaladva, a Mediterrán Pubnál lévő stégnél kötöttek ki. Ott az egész estét kitöltő élőzenés buli hangulatát  tábortűz, majd a több száz fős közös nyárson szalonnasütés emelte. 

A hétfői nap a gyerekekről is szólt, a két híd közötti területen felállított sátrakban  kézműves-foglalkozás várta a kisebbeket a Pirula műhellyel, de volt légvár, euro jumping, csillámtetkó, arcfestés és aranymosás is. A kisebbeknek úgy 22 óra körül, a csónakos társaságoknak hajnalban ért véget a Szent Iván-napi vigadalom. 

felvonulás, csónakázás, Szent Iván-nap
Fotó: Zsiga Ferenc

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában