Fokozott ellenőrzés

2024.06.30. 13:34

Megfelelő a természetes fürdőhelyek minősége Bács-Kiskunban

Bács-Kiskun vármegye hét engedélyezett természetes fürdővízének a 2024-ben eddig elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján megfelelő a vízminősége – közölte honlapján a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal.

Tapodi Kálmán

Mint írták: a Népegészségügyi Főosztály munkatársai – a szezon megkezdése előtt és a fürdési idény alatt is – fokozottan ellenőrzik a közegészségügyi-járványügyi előírások és egyéb – a fürdőzők és dolgozók egészségének védelme érdekében hozott – intézkedések betartását.

strand, tó, vízminőség
Fotónkon a Vadkerti-tófürdő látható
Fotó: Barta Zsolt / archív-felvétel

A vármegye hét természetes kijelölt fürdőhelye:

Soltvadkert – Vadkerti-tófürdő

Dunapataj – Szelidi-tó

Kiskunmajsa – Szabadstrand

Baja– Kamarás Duna Szabadstrand

Kecskemét – Szabadidő Központ 1. számú Záportározó-tó

Kunfehértó – Tófürdő

Tiszakécske – Szabadstrand.

A fürdőhelyek nyitását minden esetben fürdővíz mintavétel előzi meg, amely a hét Bács-Kiskun vármegyében kijelölt természetes fürdőhely fürdővízének esetében megfelelő vízminőséget mutatott, így a szezon nyitásának nem volt akadálya. A szakemberek akkreditált laboratóriumban elemzik a mintákat, amelyekben szennyező baktériumok jelenlétét vizsgálják. Vármegyénkben a természetes fürdővizek többségénél egy szezonban általában 4-5 mintavétel történik, attól függően, hogy az üzemeltető által meghatározott fürdési szezon milyen hosszú.

A kifogásolt vagy a nem ellenőrzött vízminőségű, nem kijelölt fürdőhelyeken a fürdőzők elsősorban hányásos, hasmenéses megbetegedések, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve. A nem kijelölt fürdőhelyeken, különösen a bányatavakon általában a balesetveszély nagyobb, és a kijelölt fürdőhelyekkel ellentétben itt a helyszínen nem tartózkodnak vízimentők.

Nyaralás, strandolás előtt érdemes tájékozódni hol találhatók kijelölt fürdőhelyek, a fürdővíz minőség osztályba sorolásáról – melyet a legutóbbi négy év fürdési szezon laboratóriumi vizsgálati eredménye alapján határoznak meg – valamint a 2024-ben megvalósult fürdővíz vizsgálatok eredményéről – olvasható a kormányhivatal közleményében.

A 2024. évi vármegyei fürdővíz vizsgálati eredmények fürdőhelyenként a kormányhivatal honlapján, a minősítések a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ honlapján  érhetők el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában