Baja

2024.06.28. 13:45

Kretter Bea: a divat az, ami az üzletben megvásárolható, a stílus pedig az, ami te vagy

Stílustanácsadás, ruhatervezés és varrótanfolyamok szervezése Kretter Bea stílustanácsadó, divattervező feladata. Ma már rendkívül izgalmasnak érzi ezeket, motiváló számára, hogy egy hölgy megtalálja az igazi stílusát, s hogy egy csodás ruhában ne tűnjön el, inkább tündököljön és jól érezze magát. Legközelebb június 29-én Baján tart előadást a Duna Hotelben. Hírportálunknak a stílustanácsadás rejtelmeiről beszélt.

Márton Anna

– Egy ruha elkészítése is fontos, de amikor valaki úgy dönt, hogy valamilyen élethelyzetére kér egy egész ruhatárat, az sokkal izgalmasabb. Meg kell ismerni a személyiségét is, erre kell építeni valamit az adott élethelyzetre. A kollekcióimnak az volt az egyedisége, hogy magát a mintát is mi készítettük Lévayi Rékával. Mi találtuk ki a témát. Legutóbb éppen az egyik bajai helyen jött egy gondolat, hogy van egy női közösségünk, néha nyílt napokon találkozunk, tematikus előadást szervezünk, és erre a témára terveztünk anyagmintát, amiből aztán egy teljes ruhakollekció született – fogalmazott a Kretter Bea.

stílustanácsadó, divat, Kretter Bea
 A stílustanácsadás rejtelmeiről beszélt Kretter Bea
Forrás: Beküldött fotó

Saját ruhamárkát alkotott Kretter Bea

A divattervező esetében sorsszerű volt, hogy erre a pályára került, mint mondta kezdetben grafikus vagy fotós szeretett volna lenni. Marosvásárhelyen született, ott járt művészeti iskolába, egész korán kiderült a tehetsége. Textiltervezőnek tanult először Kolozsváron, majd a budapesti MOME következett. Megalapította saját ruhamárkáját.

– Szerelemprojekt volt, több mint tíz évig tartott. Így lettem én divattervező, stílustanácsadó. A stílustanácsadás nem is a ruhákkal egy időben jött, mert 2017-ben, amikor vártam a kislányom, már érlelődött bennem a gondolat, hogy nem biztos, hogy én ezt továbbra is szeretném csinálni. Kicsit kevésnek, mókuskeréknek éreztem, hogy szezononként ki kell találni, meg kell tervezni egy témát fiktív karaktereknek. Nem ismertem közvetlenül a vásárlóimat, mert dizájnerboltokban árulták a ruháimat Budapesten, Szegeden, Győrben. Személytelennek éreztem. Ekkor találkoztam a szín-és alkatelemzéssel, valamint a tanácsadással – tette hozzá Kretter Bea.

Szerinte a stílusunk felfedezése éppen olyan, mint a lakberendezés, ahol van elegáns, klasszikus polgári stílus. Az öltözködésben is ki tudjuk deríteni azt, hogy inkább az elegancia, a klasszikus vonal az ami jól áll, hogy egy kevés ruhadarabból álló kapszula gardróbra, vagy egy kreatív, változatos és színes ruhatárra van szükségünk.

Segít a nőknek magukra találniuk

– Sokrétű és izgalmas feladat számomra a stílustanácsadás, sokkal inkább, mint amikor fiktív személyeknek terveztem ruhákat. Ezt követően már egész kollekciókat terveztem egy-egy személynek, a saját karakterére, stílusára. Úgy érzem, Baján a tanácsadások népszerűbbek, de az is igaz, hogy ha igazán mélyre szükséges ásni, akkor az ügyfelek megijednek kicsit. Összességében félnek attól, hogy jobban megismerjék magukat. Félnek, hogy kiderül valami. Azt gondolom nem hiába sodort ide az élet, hogy nekem nőknek kell segíteni önmagukra találni, mert ezen én is végigmentem. Még most is, hiszen ez egy életen át tartó dolog. Azok keresnek meg, akik változtatni szeretnének az életükön, vagy mert valami nagyon rosszul működik. Persze van olyan is, aki nem engedi, nem tud megnyílni – tette hozzá.

stílustanácsadó, divat, Kretter Bea
Forrás: Beküldött fotó

Mint Kretter Bea mondta, a hölgyeken akik workshopon, tanácsadáson is részt vettek, szemlátomást látszik az átalakulás.

– Erre szinte nincs is szó, hogy milyen érzés, amikor jön velem szemben az utcán és én rácsodálkozom, hogy ez a nő mennyire egyben van. Az a cél, hogy azt lássa más is, hogy mennyire kiegyensúlyozott, mennyire egyben van. Arról a nőről gondoljuk, hogy szép, aki rendben van magával. Hiába néz ki jól, mert van szép ruhája, ha ő nincs jól belül, akkor ez látszik rajta. Fontos lenne, ha nem tűnne el valaki a drága ruhában. Ne a ruhát, inkább a nőt vegyék észre. Talán ez a legjobb eredmény. Nálam nem azt tanulja meg valaki, hogy miképp kell elrejtenie magát, hanem lemegyünk a mélyére és kiderítjük, hogy honnan jönnek a szélsőséges megnyilvánulások. Azt is kiderítjük, hogy például miért akarja valaki nagyon kisminkelni magát? El akar rejtőzni valaki, vagy valami elől. Miért van az, hogy egy hölgy a legdrágább ruhákat akarja megvásárolni magának, holott belül meg üres? – teszi fel a kérdést a szakember.

A varrás visszahozza az igazi nőiességet

Izgalmas feladatok ezek Kretter Bea részére, aki félig online vállalkozónak tartja magát. Ingyenes online előadásokat, néha nyílt napokat, ruhacsere partikat tart. Ezen kívül varrótanfolyamot is szervez. Varrni tanítja a hölgyeket. Trendi kimonókat, táskákat, neszesszereket készítettek a nők, lányok az ő irányításával.

– Én azt gondolom, hogy ez egy olyan női tevékenység, ami visszahozza az igazi nőiességet is. Amikor hozzám jön valaki nem divatozunk, hanem stílusról beszélgetünk. A különbség a kettő között, hogy a divat az, amit meg tudunk venni az üzletben, a stílus pedig az, ami te vagy. Azt keressük, hogy, ki vagy te valójában, ezzel a testalkattal, ezzel az élethelyzettel, ebben a pillanatban, a mostban. Tehát nem két év múlva, vagy amikor lefogytál, miután bármi megtörténik, hanem most – mondta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában