Kecskemét

2024.06.27. 19:50

Az iskolások bepillanthattak a honvédség életébe – galériával

Negyven általános iskolás pillanthatott be ezen a héten a honvédség életébe. A diákok kipróbálhatták magukat egy-egy sportverseny során. Nemcsak a hazai vadászgépeket nézhették meg testközelből, de másfél órás repülésen is részt vehettek szerdán az egyik szállítógépen. A kecskeméti honvédelmi tábor pénteken zárul.

Barta Zsolt

Kitartás, fegyelem, csapatcentrikusság, játékos vetélkedők, alakizás, célba lövés, repülés, bepillantás a katonai hivatás mindennapjaiba, együttműködés honvédtisztekkel és kadétokkal. Sok új ismerős, távol az otthontól, mobilozás csak késő este, reggeli ébresztő 5.50-kor, reggeli torna, körletrendezés, zászlófelvonás. Dióhéjban ezekkel a szavakkal, kifejezésekkel írható le a kecskeméti katonai bázison megnyílt honvédelmi tábor, ahova hétfőn költözött be általános iskolások első csapata, hogy a héten jól érezzék magukat és belekóstoljanak a katonai hivatás világába. 

honvédelem, tábor, katona
Negyven általános iskolás pillanthatott be ezen a héten a honvédség életébe
Fotó: Bús Csaba

A Magyar Honvédség idén 47 helyszínen, 121 turnusban, 25 különböző tematika mentén várja honvédelmi táboraiba a színes, izgalmas programok és a katonaélet iránt érdeklődő gyerekeket. Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál az első turnusban résztvevő 12-15 éves iskolások tábora pénteken fejeződik be, és a következő két héten már középiskolások költöznek be a bázisra. 

A jelentkezők szerte az országból érkeztek Kecskemétre – tájékoztatta hírporálunkat Bodnár Tibor táborparancsnok. Az őrnagy évek óta vesz részt a katonaélet iránt érdeklődő fiatalok táborainak lebonyolításában. Mint mondta, a diákok többsége önként jelentkezik, leginkább a kíváncsiság vezérli őket. 

A Magyar Honvédség utánpótlásának megteremtése a cél

A szülőknek 22 500 forintjába kerül a táborozás. Ezért az összegért cserébe napi ötszöri étkezést kapnak a gyerekeknek, és nagyon sok érdekes programban van részük a fiataloknak. Minden évben nagy lelkesedéssel jönnek a diákok, lekötik őket a vendégfogadó katonatisztek egész nap, így aztán nincs gond az esti alvással. A hét arról szól, hogy bemutatják a honvéd hivatás bizonyos részleteit. Kihívás a gyerekekkel foglalkozni, ugyanis a 12-15 éves korosztályban nagy a különbség a srácok között – fogalmazott az őrnagy. 

Az első nap a bemutatkozásé volt, amikor is a fiatal „bevonulók” megismerkedtek a helyi viszonyokkal, és alaki kiképzésben vettek részt. Gyakorló nadrágot, sapkát, övet, zubbonyt, pólót, evőeszközt, jelvényt a honvédség biztosított, a cipőt azonban mindenki maga hozta. A sapkát, tornazsákot, jelvényt, pólót, evőeszközt mindenki hazaviheti, a honvédség ajándékaként. A második nap Nagykőrösön légpuskalövészetet hajtottak végre a gyerekek, este pedig őrkutya-bemutatón vettek részt, ami nagy sikert aratott körükben. Szerdán airsoft lövészet volt a fő program, majd egy A-319-es szállítógéppel tapasztalták meg, milyen élmény repülni. 

Mindennap rendeznek versenyt számukra, mivel ez így jobban megmozgatta a csapatot – fogalmazott Bodnár Tibor őrnagy. A tábor végén pedig az összteljesítmény alapján hirdetnek majd végeredményt, oklevelet és serleget kapnak a legjobbak.

Csütörtökön targetsprint és lövészetversenyt tartottak. Egy körfutás után légpuskával 15 lőszer felhasználásával 5 célt kellett leküzdeniük. Délután Szolnokon, a Reptárba látogattak, majd este szalonnasütéssel zárult a nap. 

Pénteken ebéd után jönnek a szülők – mondta az őrnagy. Ahogy fogalmazott, a gyerekek különbözőek, fegyelmezési eszközük nincs, viszont a közösségi lét és a katonai vezetők nagyon jól tudják jutalmazással motiválni a srácokat. Bár ez a generáció már a digitális bennszülöttek világába tartozik, nem használhatnak telefont egész nap. Csak este fél kilenctől kapnak egy órát, hogy felhívják szüleiket, hozzátartozóikat. A laktanyában éjszakánként táborfelügyelők vigyáznak rájuk. A tábor végső célja az, hogy a Magyar Honvédség utánpótlását megteremtsék – mondta a táborparancsnok.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában