NAK

2024.06.05. 06:50

Falugazdász irodát avattak Solton

Ünnepélyes keretek között adták át hétfőn az új falugazdász irodát Solton, ami a Béke tér 4. szám alatti Civil Szervezetek Házában kapott helyet.

Gulyás Sándor

A vendégeket Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének elnöke köszöntötte, aki elmondta, nagyon régi adósságot törlesztett most a kamara a solti gazdák felé. 

falugazdász, iroda, Solt
Az átadó ünnepség végén Németh István, Gáspár Ferenc és Font Sándor közösen vágták el a nemzeti színű szalagot
Fotó: Beküldött fotó

A falugazdász iroda nagy előrelépés a gazdáknak

A független, különálló iroda kialakítását a Covid-járvány okozta gazdasági helyzet nem tette eddig lehetővé. A több eredménytelen próbálkozás után, a múlt év őszén kereste fel a település polgármesterét, Németh Istvánt és kért segítséget az irodahelyiség tekintetében. A városvezető örömmel ajánlotta fel kedvezményesen az ingatlant a NAK részére. Az új iroda kialakítása zökkenőmentesen és precízen megtörtént.

– A civil szervezetek házát arra a célra hozták létre, hogy ilyen irodáknak adhassanak helyet, ahol az itt élőket segítik. A solti gazdák számára is nagy előrelépés, hogy megnyílt az új kirendeltség – fogalmazott Németh István polgármester.

Kibővített szolgáltatásokkal várják a gazdálkodókat

Soltnak egy nagyon jelentős létszámú lakossága kapcsolódik közvetlen vagy áttételesen a mezőgazdasághoz, hiszen az adottságok is közismerten kedvezőek – hangsúlyozta beszédében Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője, a Mezőgazdasági Bizottság elnöke. – A támogatások jelentőse hányada uniós forrású, most már a jelentős része pedig a magyar költségvetésből érkezik, a nemzeti társfinanszírozást a magyar állam soha nem látott mértékre, 80 százalékra emelte. A bonyolító és sokszor érthetetlen tényezők és feltételek az uniós elírások. Emiatt az akadályoztató feltételek miatt Nyugat-Európában nagyon komoly gazdatüntetések voltak tavaly ősztől, idén tavaszig – emelte ki beszédében Font Sándor a térség országgyűlési képviselője.

falugazdász, iroda, Solt
A fotón balról: Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének elnöke, Font Sándor a térség országgyűlési képviselője, a Mezőgazdasági Bizottság elnöke, Németh István, Solt város polgármestere 
Fotó: Beküldött fotó

A politikus egyben megemlítette, hogy első alkalommal indul egy gazdaember európai parlamenti képviselőnek Győrffy Balázs személyében, aki a NAK országos elnöke. Cél, hogy olyan személy vegyen részt a döntésekben és képviselje az országot, aki látott már mezőgazdaságot, gazdaembert és aki azért küzd, hogy Magyarországra kerüljön minél több támogatási forrás.

Gáspár Ferenc a köszöntéseket követően felhívta a gazdálkodók figyelmét, hogy kibővített szolgáltatásokkal várják a gazdálkodókat. Az eddigi adminisztrációs feladatokon és az egységes kérelmek beadásán túl a gazdálkodási napló és az ősszel induló AKG és ÖKO pályázatok benyújtásában és a kapcsolódó területmérésekben is állnak a falugazdászok a gazdálkodók rendelkezésére.

falugazdász, iroda, Solt
Fotó: Beküldött fotó

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában