Dr. Filvig Géza

2024.06.20. 10:26

Kúria elé kerülhet a kalocsai polgármesterválasztás eredménye

Dr. Bagó Zoltán polgármesterjelölt fellebbezése folytán a Bács-Kiskun Vármegyei Területi Választási Bizottság (TVB) a saját hatáskörben, június 17-én hozott határozata szerint kedden újraszámlálták a Kalocsa 001. számú szavazókörben a polgármesterjelöltekre leadott szavazatokat.

Zsiga Ferenc

Az újraszámlálás eredményeként két szavazattal csökkent a dr. Filvig Gézára leadott érvényes szavazatok száma. Ezzel a dr. Filvig Géza és a dr. Bagó Zoltán közötti szavazatkülönbség 23-ról 21-re csökkent. A választási bizottság megállapítsa szerint: „A szavazatok alapján Kalocsa városban a megválasztott polgármester dr. Filvig Géza.” Az újraszámolás másik eredménye, hogy a Szabó Patrik polgármester-jelöltre leadott szavazatok száma néggyel csökkent, de ennek ahogy dr. Bagó Zoltán esetében, úgy Szabó Patrikot tekintve sincs a szavazás végeredményét befolyásoló jogi relevanciája. A határozatában azt is leírták, hogy a dr. Bagó Zoltán fellebbezésében foglalt egyéb kifogásokat elutasította.

 dr. Filvig Géza és dr. Bagó Zoltán
A képen balról-jobbra: dr. Filvig Géza és dr. Bagó Zoltán 
Fotó: Zsiga Ferenc

Felmerült a kérdés, hogy ebben a helyzetben miként folytatódhat az eljárás, amelyre egyébiránt a TVB felhívja dr. Bagó Zoltán figyelmét. E szerint három napon belül bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújthat be, amelyet a Kúriának kell címezni. A felülvizsgálati kérelemben jogszabálysértésre lehet hivatkozni, vagy a TVB mérlegelési jogkörben hozott határozatát lehet kifogásolni. 

A Hely Választási Bizottság a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján kedden megállapította, hogy dr. Filvig Géza (Fidesz-KDNP) 2177, dr. Bagó Zoltán (Kalo Lokálpatrióta Egyesület) 2156, Bolvári Ferdinánd (Békés Kalocsáért Egyesület) 1576, dr. Magóné Tóth Gyöngyi Mária (Demokratikus Koalíció, VeledVagyunk Egyesület) 1058, Török Ferenc (független) 211, Szabó Patrik(Mi Hazánk) 150, Illés Attila Ádám 118 (független), Kőszegi Mihály (független) 55 szavazatot kapott. A szavazatok alapján Kalocsa megválasztott polgármester dr. Filvig Géza lett. 

Azt dr. Bagó Zoltán korábbi és a kedd esti közösségi médiás bejegyzéséből tudjuk, hogy a Kúriához benyújtandó felülvizsgálati kérelemmel élni kíván, így tehát az ügy a Kúria előtt folytatódik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában