Eötvös József Főiskola

2024.06.21. 19:31

Átvették diplomájukat a bajai főiskola végzős hallgatói – galériával

Az Eötvös József Főiskola diplomaátadó ünnepségét péntek délelőtt tartották a Dr. Pósta Sándor Sportcsarnokban. A diplomaosztón jelen volt Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Hajdú Miklós alpolgármester, valamint a városi intézmények, szervezetek vezetői.

Márton Anna

Az ünnepség az elnökség bevonulásával kezdődött. Az elnökség tagjai: Dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya rektor, Dr. Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára, Bakonyiné dr. Kovács Bea általános rektorhelyettes, Dr. Paska Mihály kancellár elfoglalták helyüket, majd következett az ünnepi műsor.

diplomaosztó, ünnepség, EJF, Baja
Átvették diplomájukat a bajai főiskola végzős hallgatói
Fotó: Márton Anna

Nyitányként elhangzott Tillai Aurél négytételes Balatoni Nóták ciklusa. Az Eötvös József Főiskola női karát Bakacsi Zita mesteroktató vezényelte. Zongorán kísért a felkészítő oktató: dr. Kosóczki Tamás. 

Pedagógushallgatók vehették át diplomájukat

Dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya rektor ünnepi beszédében kiemelte, hogy ezen a napon tanító, német nemzetiségi tanító; óvodapedagógus, német, horvát és cigány-roma nemzetiségi óvodapedagógus; csecsemő- és kisgyermeknevelő alapszakos, valamint közgazdász, gazdálkodási és menedzsment alapszakos és felsőoktatási szakképzési okleveleket adtak át. Kompetencia alapú angol nyelvi tanító; fejlesztő, differenciáló pedagógia területen pedagógus-szakvizsgára felkészítő; gyógytestnevelés az óvodában, iskolában szakterületen pedagógus-szakvizsgára felkészítő, valamint közoktatási vezető és pedagógus-szakvizsga szakirányú továbbképzési szakon újabb diplomát szereztek már pályán lévő pedagógusok. Ez utóbbi két új képzésen most először adtak át okleveleket.

– Főiskolánk mottója: szakértelem, gyakorlat és életre szóló kapcsolatok. Számot vetve a nálunk eltöltött évekről, amit ennek jegyében adni tudtunk Önöknek, az a nagy múltú intézményünkben szerzett szakmai tudás, annak gyakorlati alkalmazása, az átadandó diplomájuk éppen ezt igazolja. Legyenek büszkék magukra, tudásukat méltó módon használják – fogalmazott Dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya. 

Végül köszönetet mondott a főiskola pedagógus és gazdasági képzésében résztvevő oktatóinak, valamint a köznevelési, közoktatási gyakorlóhelyek iskolák, óvodák, bölcsődék mellett a cégek, vállalatok, önkormányzatok munkatársainak azért, hogy a választott pályára felkészítették a hallgatókat. 

Megugrott a felsőoktatásba jelentkezők száma

Dr. Varga Bajusz Veronika felsőoktatásért felelős államtitkár beszédében arra kérte Dr. Szilágyiné dr, Szinger Ibolya rektort, hogy a következő időszakban is ugyanazzal a lelkesedéssel, elhivatottsággal, a teljes intézményt átjáró szeretettel végezze munkáját mint eddig. Ígérte, hogy ehhez minden támogatást megadnak.

Az államtitkár kifejtette, hogy a felsőoktatás sikerének és a rugalmasabb, az adott egyetemek helyi igényeihez illeszthető felvételi rendszernek köszönhetően idén is több mint 120 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba. 

Dr. Varga Bajusz Veronika hangsúlyozta, hogy ma már minden második felvételiző, vidéki intézménybe jelentkezett. Bajára másfélszer annyian jelentkeztek, mint a tavalyi évben, közel ötszázan jelölték meg az Eötvös József Főiskolát első helyen. Megduplázódott azok száma a 2022-es évhez képest, akik nem idén érettségiztek, azaz munka mellett jelentkeztek arra, hogy diplomát is szerezzenek. Nőtt a hátrányos helyzetű régiókból jelentkezők száma, van, ahol 112 százalékos a felvételizők számának jelentkezése.

– A képzés sikeres átalakításának és a vonzó fizetésnek köszönhetően, tovább nőtt a pedagógus képzésre jelentkezők száma. Összesen 17 833 fő jelentkezett első helyen pedagógusnak. Több, mint megdupláztuk az új jelentkezők számát és a pedagógusképzési terület ezzel feljött a második legnépszerűbb képzések közzé a korábbi negyedik helyről – jelentette ki az államtitkár.

Az eseményen a Játékkészítő című musicalből A mese rólad szól című dalt hallgathatta meg a közönség, Pernyés Bernadett első évfolyamos tanító szakos hallgató színvonalas előadásában, közreműködött dr. Kosóczki Tamás.

A végzősök nevében Zsifkovics Nikolett, német nemzetiségi tanító szakos hallgató búcsúzott. A végzős hallgatóktól Kanta Anett, első évfolyamos óvodapedagógus szakos hallgató búcsúzott.

Elismeréseket is átadtak

A Baja Felsőoktatásáért Díjakat dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya rektor adta át a díjazottaknak. A főiskolán végzett kiemelkedő munkásságáért elismerésben részesült: Dr. Kosóczki Tamás főiskolai docens és Szekulity Lívia rektori titkársági referens.

Rektori dicséretben részesült: Csapó Zsófia tanító szakos hallgató, Husz Dóra német nemzetiségi tanító szakos hallgató, Schoblocher Adrienn német nemzetiségi óvodapedagógus szakos hallgató.

Gyógytestnevelés az óvodában, iskolában szakterületen pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szakon négy fő zárta kitűnő diplomaminősítéssel tanulmányait.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában