Orbán-nap

2024.05.28. 19:25

Borral locsolták a védőszent szobrát Jánoshalmán – galériával

A Jánoshalmi Gazdakör Egyesület Szent Orbán-napi ünnepséget tartott a város Orbán-szobránál, ahol Farkas László, a szervezet elnöke idézte fel Szent Orbán alakját.

Pozsgai Ákos

Május 25-én ünneplik Szent Orbán napját, aki a szőlősgazdák, borászok, kádármesterek és a kocsmárosok patrónusa. A hagyományok szerint I. Orbán pápa, akit később szentté avattak, rendelte el, hogy a miseáldozat kelyhét és tányérját aranyból vagy ezüstből kell elkészíteni. Ezért a későbbi ábrázolásokban kehellyel és szőlőfürttel láthatjuk Szent Orbánt. Ehhez a naphoz egy időjárási megfigyelés is tartozik, mely szerint ha Orbán-napon esik, rossz lesz a termés, az ősz is esős lesz. Ha viszont ilyenkor süt a nap, akkor hosszú, napos, kellemes ősz, igazi indiánnyár vár ránk. 

szent orbán nap, bor, ünnepség
Borral locsolták a védőszent szobrát Jánoshalmán
Fotó: Pozsgai Ákos

Czeller Zoltán polgármester az ünnepségen emlékeztetett, hogy az idei fagyok komoly károkat okoztak a jánoshalmi és környékbeli gyümölcsösökben, az utóbbi évek időjárásai egyre kiszámíthatatlanabbak, ezért különösen fontos a védőszent felé szóló ima, hogy óvja meg az ültetvényeket.

 

Gyöngyösi Balázs, a jánoshalmi Szent Anna római katolikus templom plébánosa megáldotta Szent Orbán szobrát, majd a gazdaköri tagok és a város polgármestere koszorúkat helyeztek el a szobor talapzatánál, a végén pedig borral locsolták meg a szent szobrát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában