Oktatás

2024.05.13. 17:15

Több mint hétszáz hordozható számítógépet kaptak a félegyházi diákok – galériával

Több mint 700 hordozható számítógépet (notebookot) adtak át hétfőn Kiskunfélegyháza több iskolájának is. Az ünnepélyes átadást a József Attila Általános Iskolában tartották. Az eseményen jelen volt Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője és Csányi József, Félegyháza polgármestere, Lenkei Róbert kabinetfőnök, Dinnyés-Kis Zsuzsanna, a József Attila Sportiskolai Általános Iskola igazgatója, dr. Kása Zsuzsanna, a Móra Ferenc Gimnázium igazgatója és Szunyi Anikó, a Platán Utcai Általános Iskola igazgatója.

Vajda Piroska

Pálfi Tamás, a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója elmondta, országos szinten a magyar kormány jóvoltából 2022 tavaszán a 9. évfolyamon tanuló diákok és pedagógusok részére 120 ezer notebook kiszállítása valósult meg. Ezt követően 2023 őszén további 140 ezer eszközt adtak át. A projekt harmadik fázisában az 5., 6. és 9. évfolyamon tanuló diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek 193 702 darab hordozható számítógép érkezik meg a nyári szünet előtt

notebook, iskola, átadó
Több száz notebookot kaptak a félegyházi iskolák
Fotó: Vajda Piroska

Kiskunfélegyháza köznevelési intézményeibe összesen 726 notebookot szállítottak ki. Ebből a Kecskeméti Tankerületi Központhoz tartozó intézményekhez 621 darab hordozható számítógép került: a Batthyány Lajos Általános Iskola 78, a Darvas Általános Iskola 79,  a Dózsa György Általános Iskola 93, a Göllesz Viktor Általános Iskola 21, a József Attila Sportiskolai Általános Iskola 119, a Móra Ferenc Gimnázium 122, a Platán Utcai Általános Iskola 109 eszközt vehetett át. Az igazgató azt is elmondta, hogy a notebookok nagyobb része a tanulók személyes használatába kerül, ezzel biztosítva a gyerekek digitális kompetenciáinak a fejlődését. A személyes használatú gépeken túl intézményi használatra szolgáló notebookokat is biztosít a projekt az iskoláknak, ezzel javítva az intézmények eszközellátottságát és az azokhoz való egyenlő hozzáférést. 

Csányi József polgármester a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a mai rohamosan fejlődő világunkban elengedhetetlen, hogy gyermekeink képzéséhez biztosítsák a megfelelő lehetőségeket és olyan eszközökkel támogassák tudásukat, amelyek felkészíti őket a mai digitális világban való aktív részvételre. Kiemelendő ebben a magyar kormány szándéka, hogy támogatja a diákokat a versenyképes tanulmányok folytatásában. Hozzátette, Kiskunfélegyházán az oktatás mindig kiemelt szerepet kapott. Ez látszik a félegyházi diákok kiemelkedő tanulmányi eredményein is. 

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő elmondta, az a több mint 201 milliárd forint, amit az adófizetők pénzéből, a Parlament és a kormányzat közvetítésével erre a célra szántak, az valódi befektetés a jövőbe. Ugyanakkor a honatya arról is beszélt, hogy ez a notebook csak egy eszköz, ami segíti ugyan a gyerekek ismeretbővítését, ám a kiművelt pedagógusok személye továbbra sem nélkülözhető. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában