Hagyományőrzés

2024.05.08. 13:40

Újra lesz Hungarikum Fesztivál Kecskeméten

Péntektől vasárnapig tart a XIX. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál Kecskemét főterén. Megelevenedik magyarságunk számos értéke, de zenés, gyermek és szórakoztató programokból sem lesz hiány.

Sebestyén Hajnalka

Május 10-12. között az Aranyhomok Kistérségi Egyesület szervezésében programok sokasága várja az érdeklődőket a XIX. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztiválon. Kecskemét főterén megelevenedik magyarságunk számos értéke, amelyet a tíz vármegyéből érkező 27 vendégkiállító bemutatkozásán keresztül ismerhetnek meg fesztivál látogatói. 

program, ünnep, Kecskemét
Péntektől vasárnapig tart a XIX. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál Kecskemét főterén.
Fotó: Kapott fotó

Az ünnepélyes megnyitót pénteken 17 órakor tartják meg, megnyitja V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos, köszöntőt mond Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere.

Pénteki program: hagyományőrzés

A megnyitó ünnepség részeként a VI. Gyergyó-Hétvégére érkezett hagyományőrzők, adatközlő muzsikusok, táncosok, a Kecskeméti Kodály Iskola tanulói és tanárai, a lakiteleki Boróka Zenekar, valamint Szabó Sándor tárogatóművész nagyszabású előadására kerül sor a Kodály módszer tükrében. 19 órától Kovács Kati Kossuth- és Liszt Ferenc – díjas magyar előadóművész szórakoztatja a vendégeket.

Szombati program: népviselettő a szablyavívásig

Szombaton 10 órától a Kecskeméti Örömfestők művészi tevékenységébe lehet bepillantást nyerni a Kossuth téren. A színpadon 10:30-tól a Furfangos Paraván Vitéz László című bábelőadása várja a kicsiket, 11:30-tól pedig a Magyar Szablyavívó Iskola Katonatelepi Gyerekcsoport bemutatója és vívásoktatása következik. 12 órától Radics Sándor cimbalomművész muzsikál, melyet a Mátyás Király Citerazenekar és a Pöszméte Citerazenekar követ. 14 órától a Kalocsai Kézműves Kör tart népviselet-bemutatót, megismertetve ezen viselet jellegzetességeit, gazdag és változatos díszítésmódjait. 15 órától a kisgyermekek és szüleik körében népszerű Alma Együttes lép színpadra. 16:30-tól a harmadik Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat eredményhirdetésével folytatódnak a színpadi programok. A Victoria Fitness Sportegyesület 17 órától akrobatikus látványtáncokkal ejti ámulatba a közönséget. 

17:40-től kerül sor a Kecskeméti Hegyközségi Borverseny, valamint a Kecskemét Város Bora 2024. évi díjátadójára a Mathiász János Borrend közreműködésével, ahol a díjnyertes borok közül kihirdetésre kerül, hogy mely bor viseli idén a Kecskemét Város Bora címet.

Solymászbemutató

A több mint ezer évre visszatekintő magyar solymászat a magyarság kultúrájának és az UNESCO szellemi örökségének szerves része. Igazi különlegesség a 18 órakor kezdődő solymászbemutató, amely először mutatkozik be a fesztiválon. Az ország legnagyobb ragadozó madár tenyészetében nevelődött idomított madarak – szirti sas, harris héja, lugger sólyom, sivatagi uhu, tundra uhu, afrikai uhu, chaco-bagoly - bemutatójának, röpítésének, idomítási technikáinak lehetnek szem- és fültanúi a rendezvényre látogatók. 

Operettrészletek csendülnek fel

19 órától a legnépszerűbb és legismertebb operett részletek csendülnek fel a Budapesti Operettszínház művészeinek előadásában. Lukács Anita, Szendy Szilvi, Laki Péter és Vadász Zsolt ígérnek felhőtlen kikapcsolódást és felejthetetlen élményt minden korosztály számára. 

Vasárnapi programok: veterán járművektől a gulyáslevesig

Vasárnap 10 és 14 óra között a Tisza Classic 2 – Veterán jármű kiállítás nyújt remek lehetőséget a veterán járművek iránt érdeklődőknek a találkozásra és a közös élmények megosztására. A Városháza elé mintegy 50 veterán jármű érkezik, a legidősebb autó több mint 100 éves.

Szintén 10 órától a Gasztrovasárnap, ezúttal is kivételes gasztronómiai élményt nyújt. A Közösségi Értékeink Szolgálatában Egyesület magyar gulyáslevest fog készíteni bográcsban, tradicionális recept alapján, jótékonysági céllal, a Gyerkőcök Közhasznú Alapítvány javára. A gulyáslevest 13 órától lehet majd megvásárolni. A bevételt a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye felsősófalvi gyülekezeti otthonának újjáépítésére fordítják. 

Csík János is színpadra lép

12:30-tól a Szecsődi Udvarház gyermekműsora kínál kiváló szórakozási lehetőséget. A Hungarikum kiállítók 13:30-tól mutatkoznak b a Kossuth téren. 14:30–tól Csík János és a Mezzo zenekar a Kossuth-, Prima Primissima díjas művész vezetésével ígér kellemes koncertélményt.

A Romkertben 15:30-tól Tengeri Attila zenés interaktív gyermekkoncerttel szórakoztatja a legkisebbeket. 16 órakor a Tardi Gyöngykaláris Népművészeti Egyesület népszerűsíti produkciójával a tardi matyó hagyományokat. Végül, de nem utolsó sorban a fellépők között üdvözölhetik a jakabszállási Apró Lábak Néptánccsoportot, valamint a Lakiteleki Ifjúsági Néptánccsoportot. 

A színpadi programokon kívül számos érdekesség kínálkozik az eseményen, így mindhárom napon érdemes kilátogatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában