2024.05.11. 16:04
Tizennégy bográcsban főtt a birkapörkölt Kiskőrösön – galériával
Első alkalommal rendeztek Kiskőrösön birkapörköltfőző versenyt. A Városalapítók ünnepén szombaton délelőtt 14 csapat gyűlt össze, hozta el bográcsait és egyéb kellékeit, hogy egyéni szájíz alapján elkészítsék a nemzeti ételnek számító birkapörkölteket.
A Pozsonyi úton egy hatalmas sátorban rendezték a versenyt. Barkóczi László főszervező a baon.hu-nak elmondta, hogy ugyan versenyt hirdettek, de feltételeket nem kötöttek ki. A legfontosabb dolog az volt, hogy az étek birkahúsból készüljön el. Becslése szerint csapatonként akár húsz kiló húsból is főhetett birkapörkölt a kondérokban.
Mint mondta, az idei megméretés a főpróba, ugyanis a legfontosabb az, hogy jó hangulatban készítsék a baráti társaságok az ételt. Hogy miért pont birkát főztek a kőrösiek? Ahogy fogalmazott, ezen a környéken Soltvadkerttől Akasztón át Csengődig, Páhiig sok helyen még ma is nevelik ezeket a jószágokat. Barkóczi László nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy egyszer, akár fesztiváli szintre is fejlesztik majd a versenyt.
A legfinomabb birkapörköltek
A rendezvény végén nem csak eredményt hirdettek, de a főzők legalább 400 embert láttak vendégül. Az első megméretést, a kiskőrösi Elkolbászolók csapata nyerte meg. A második helyen a Kiskőrösi Kakasfőző Egyesület végzett. A harmadik pedig a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület végzett.
Birkapörköltfőző verseny Kiskőrös
Fotók: Barta Zsolt