2024.04.01. 11:17
Húsvétvasárnapi ételszentelésre várták a híveket a kalocsai Szent István templomba – galériával
Ahogy minden évben, úgy idén is húsvétvasárnap reggel a kalocsai Szent István király templomban megtartották az ételszentelést.
– A vidéki ember számára évszázadok óta Húsvétvasárnap egyik legjelentősebb liturgikus eseménye az ételszentelés. A szentelésre szánt ételeket a reggeli misére szépen feldíszített, az alkalomra készített terítővel letakart kosarakba vitték, és hál’ Istennek, viszik még nagyanyáink, anyáink, a család felnőtt tagjai, hogy a húsvéti sonka, kalács, tojás, bor, minden más, a szentelést követően kerüljön az ünnepi asztalra. Mindez azt jelzi, hogy a húsvét nemcsak vallási, hanem családi ünnep is, amely nem veszítette el meghitt, családias jellegét – mondta Dr. Mészáros István atya a kalocsai ételszentelés alkalmával.
– A húsvétvasárnapi ételszentelés hagyományosan a nagyböjt utáni első, nem böjtös ételek megáldását jelenti, és már a 7. századtól nyomon követhető szokás. A szentelt ételek, sonka, tojás, kalács, torma, bor, és minden egyéb étek a böjti időszak végét jelzik, ami minden évben egy kedves figyelmességgel is kiegészült: kalocsai festett tojások is sorakoznak az oltár előtt, hogy az áldást követően majd a hívek otthonait díszítsék – mondta el Dr. Mészáros István templomigazgató, prépost-kanonok, aki hozzátette: kérésére, a Kalocsai Kézműves Kör, Kripta Istvánné népi iparművész vezetésével 200 darab kézzel festett, kalocsai mintával pingált tojást készített a templomi közösség tagjainak megajándékozásához.
István atya szertartás során szenteltvízzel meghintette és tömjénnel megfüstölte az oltár elé kosárba helyezett ételeket, majd a hívek egy-egy ajándék kalocsai mintával pingált ajándékkal, a megáldott ételekkel távoztak otthonaikba.
Ételszentelés a kalocsai Szent István király templomban
Fotók: Zsiga Ferenc